Slim laden bij 1000 laadpalen

De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht starten met slim laden. Met deze techniek laden elektrische rijders hun auto automatisch op als er veel groene stroom beschikbaar is. Dus als het hard waait of de zon volop schijnt.

Lees verder of bekijk de video

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Bergen NH, Edam-Volendam, Heemskerk, Huizen, Nieuwegein, Oostzaan, Ouder-Amstel en Zaanstad.

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Haarlem

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Zeist en Dijk & Waard

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Houten, Bunnik, Vijfheerenlanden en Utrechtse Heuvelrug

Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren

Groen laden

Meer weten over slim laden in uw gemeente? Klik op het voorbeeldproject van uw gemeente voor vragen en antwoorden.

Wat is groen (slim) laden?
Groen of slim laden betekent zoveel mogelijk laden wanneer er veel groene stroom beschikbaar is en de tarieven laag zijn. Automatisch, zonder dat je hier als elektrische rijder iets voor hoeft te doen. Zo wordt elektrisch rijden nog duurzamer.

Bij de publieke laadpunten van MRA-Elektrisch laad je al gegarandeerd met groene stroom. In gemeenten die meedoen aan verschillende voorbeeldprojecten zijn een aantal laadpunten nu ook aangepast voor slim laden. En dat maakt het nog mooier. Slim laden betekent: zoveel mogelijk laden als de zon schijnt of de wind hard waait of juist als het rustig is op het elektriciteitsnet. Zo benutten we de pieken in het aanbod van zonne- en windenergie beter en behouden we de stabiliteit van ons elektriciteitsnetwerk. Extra elektriciteitskabels zijn dan niet of minder snel nodig.

Samen met laadpaalexploitanten test MRA-Elektrisch in verschillende gemeenten het laden van elektrische auto’s op momenten dat er veel stroom beschikbaar is. Dankzij slimme aansturing van de laadpunten worden de pieken en dalen in het aanbod automatisch goed benut. Daarmee wordt het energienet klaar gemaakt voor een toekomst met meer duurzame stroom uit zon en wind.

Laden als de zon schijnt?
De komende jaren komt een steeds groter deel van onze stroom uit zon en wind. Zo maken we werk van een beter klimaat en gezonde lucht. De moeilijkheid is dat het aanbod van zonne- en windenergie wisselt. Op een zonnige dag waarop het hard waait is het aanbod groot, op andere momenten weer veel minder. Ook de vraag naar elektriciteit verandert snel, mede door het gebruik van elektrische voertuigen is er meer vraag naar elektriciteit.

Met groen laden bepaalt de hoeveelheid beschikbare stroom, of drukte op het elektriciteitsnet, hoe snel een auto wordt opgeladen. Is er veel stroom, of is het rustig op het elektriciteitsnet, dan wordt de auto op maximale snelheid opgeladen. Neemt het aanbod af, bijvoorbeeld als de wind wegvalt, dan wordt de laadsnelheid tijdelijk aangepast. We zorgen ervoor dat de elektrische rijder er wel van op aan kan dat hij met een volle accu op weg kan. De voorbeeldprojecten kennen restricties. Bijvoorbeeld dat er de eerste 30 minuten met maximale capaciteit wordt geladen of dat slim laden kan worden geannuleerd. Dat waarborgt dat de e-rijder vrijwel niets van het slim laden merkt. Zo helpen elektrische rijders ongemerkt mee om schommelingen in vraag en aanbod van elektriciteit op te vangen. Het aandeel zonne- en windenergie op het elektriciteitsnet kan hierdoor blijven groeien en we vermijden kostbare publieke investeringen.

Waarom zijn er meerdere projecten met slim laden?
Er zijn veel manieren van slim laden mogelijk. Samen met de markt en elektrische rijders bekijken we in de praktijk welke manier prettig en effectief is. Slim laden kan veel voordelen opleveren, zoals meer laden met lokaal opgewekte stroom uit zon en wind. Voor de elektrische rijder liggen op termijn lagere tarieven in het verschiet. Met de voorbeeldprojecten meet MRA-Elektrisch ook het maatschappelijk nut. We werken samen toe naar een model om op grote schaal toe te passen. Zo kunnen we in de toekomst allemaal slim laden!

Heeft u vragen over een van de projecten of wilt u meedenken? Neem dan contact op met Pieter Looijestijn.