Naast advies aan overheden en het ontwikkelen van visie en beleid, initieert en realiseert MRA-E ook projecten op het gebied van elektrisch vervoer en de laadinfrastructuur. Voorwaarde bij deze projecten is de koppeling met duurzame opwekking, opslag en teruglevering van energie.
Mobiliteitsprojecten
In 2019 richt MRA-E zich onder andere op lokale opwekking met zonnepanelen en opslag voor het laden van elektrische auto’s, het vergroten van het aantal elektrische deelauto’s gekoppeld aan duurzame lokale opgewekte energie en elektrisch vervoer bij (her)ontwikkeling van nieuwbouwwijken, waarbij rekening wordt gehouden met de kabels en leidingen voor het huidige én het toekomstige aantal elektrische auto’s.
Meer informatie of heeft u hulp nodig bij uw mobiliteitsproject? Neem gerust contact met ons op.
Brochures en flyers bij projecten
- Vragen en antwoorden over Brandveiligheid in parkeergarages door G4-steden en MRA-Elektrisch – 2020
- Algemene brochure MRA-Elektrisch Voor gezonde lucht en een beter klimaat. Let’s move! – 2020
- Algemene brochure MRA-Elektrisch Engelstalig MRA-Electric sets an example in the Netherlands – 2020
- Flyer MRA-Elektrisch helpt u op weg – 2020
- Beleidsadvies Elektrisch Vervoer – 2019
- Handleiding laadinfrastructuur elektrisch vervoer bij gebiedsontwikkeling – 2019
- Brochure van G4-steden en MRA-E Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE. Hier hoort een Juridische Toolkit bij – 2018
- Download hier onze Inventarisatie elektrische deelauto-programma’s – 2018
- MRA-E brochure voor autodealers en toekomstige gebruikers – 2017 (drukwerkbestand)
- MRA-E flyer voor gemeenten over nieuwe laadpaal in de buurt – 2017
- MRA-E brochure Elektrisch rijden in 5 stappen – 2014
- MRA-E brochure Elektrische taxi’s – 2014
Onderzoek
- TNO onderzoek Publieke Laadinfrastructuur Elektrisch Vervoer en de rol van MRA-E en G4-steden – 2018
Kwartaalmonitor
MRA-Elektrisch werkt hard aan diverse deelprojecten. Op de hoogte blijven van de de laatste stand van zaken en ontwikkelingen? Lees hier ‘de Kwartaalmonitor’ terug.
Laadgedrag
MRA-E heeft diverse projecten gericht op slim laden. Dit mede om de piekvraag op het netwerk in balans te houden en duurzaam opgewekte elektriciteit ook efficiënt te gebruiken voor het laden. In drie gemeenten lopen sinds eind 2016 pilots om het sturen van laadgedrag door middel van variabele tarieven te toetsen (tariefdifferentiatie). Tussen vijf uur ‘s middags en negen uur ’s avonds, wanneer er in Nederland veel stroom wordt gebruikt, is het tarief iets hoger dan daarbuiten. Wanneer er vaak een energieoverschot is, is het tarief juist lager.
De resultaten tot op heden zijn positief: sturing op het laadgedrag draagt bij aan een evenwichtige belasting van het elektriciteitsnet. Elektrische rijders behouden daarbij altijd de keuzevrijheid wanneer ze de auto willen laden. De volgende stap is om in samenwerking met markt en kennisinstellingen slim laden op te schalen naar het volledige publieke laadnetwerk van MRA-E.
Meer informatie of heeft u hulp nodig bij een project? Neem contact op met Pieter Looijestijn.
Energietransitie & Duurzaamheid
Inpassing elektrisch rijden & laden in omgeving
Laadinfrastructuur
Samenwerken & Kennisdelen
Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren
AGENDA