Elektrische rijder

Onderweg laden

Om op straat te laden heeft u een laadabonnement bij een provider nodig. De laadpas (of app op je mobiele telefoon) zorgt ervoor dat u zich kunt identificeren bij een laadpaal. De betaling van uw laadsessies verloopt via de provider. De kosten voor het laden worden bepaald door de provider.

Op straat staan publieke laadpalen. Ook bij bedrijventerreinen en in (betaalde) parkeergarages zijn er bij parkeerplaatsen laadpalen te vinden. Deze staan aangegeven met borden en zijn gereserveerd voor elektrische auto’s. Laden gaat eenvoudig door de laadkabel aan te sluiten aan beide zijden en door vervolgens de laadpas voor de kaartlezer van de laadpaal te houden.

Op straat, op het werk of thuis zijn vaak laders met een standaard laadsnelheid te vinden. Maar er zijn ook snelladers. Bijvoorbeeld langs de snelwegen waar het prettig is om snel te laden, maar bijvoorbeeld ook op taxistandplaatsen of op overlaadstations van vracht naar elektrische bestelwagens.

Waar kan ik laden?

Er zijn verschillende digitale kaarten en apps voor op de mobiele telefoon. Deze techniek wordt steeds verder ontwikkeld. In de apps is meestal ook te zien welke laadpalen vrij, in gebruik of tijdelijk buiten gebruik zijn. In veel elektrische auto’s geeft het navigatiesysteem ook aan waar de dichtstbijzijnde laadpunten zijn. Voorbeelden van apps om actieve laadpunten in Nederland en Europa te zien zijn:

Oplaadpalen.nl

Oplaadpunten.nl

Charge Assist

Charge Map

New Motion

Laadkaart MRA-E
Overzicht met laadpalen die zijn geplaatst en in voorbereiding zijn (alleen in Nederland in de regio van MRA-E in provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht).

Verzoek uitbreiden publieke laadnetwerk

Is er geen publieke laadpaal in de directe omgeving van uw woon- of werkadres, dan is het mogelijk om een verzoek in te dienen voor een publieke laadvoorziening in uw buurt. Dit doet u direct via het verzoekportaal van MRA-E.

Bij onze Vragen & antwoorden leest u meer over publiek laden en het proces van verzoek tot realisatie.

Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren