E-autodelen

Naast laadinfra richten gemeenten zich ook steeds vaker op initiatieven voor elektrisch autodelen. Daarmee spelen zij in op een belangrijke trend in ons mobiliteitsgedrag. Steeds meer mensen willen flexibel kunnen reizen. De vrijheid om te kiezen waar je naartoe reist en hoe je dat doet, wint het van de wens om zelf een auto te bezitten. E-autodelen geeft mensen die vrijheid. Dat zorgt meteen voor minder blik op straat, want gemiddeld vervangt één deelauto minstens vier eigen auto’s. Wie overstapt op een deelauto gaat meestal ook nog minder rijden. Autodelen verlaagt zo de parkeerdruk en is goed voor het milieu. Zeker als de deelauto elektrisch is.

MRA-E ondersteunt uw initiatief

Niet gek dus, dat gemeenten het e-autodelen willen faciliteren. Daarmee slaan zij meerdere vliegen in één klap en jagen zij niet alleen het elektrisch rijden aan. MRA-Elektrisch stimuleert het elektrisch autodelen actief door hierover kennis te delen, laadinfrastructuur te organiseren en gemeenten te adviseren over bijvoorbeeld parkeerplekken en vergunningen. Veel gemeenten doen een beroep op MRA-E om te bepalen of een e-autodeelproject kans van slagen heeft. Benieuwd naar redenen om elektrisch autodelen te stimuleren in uw gemeente? Of wat MRA-Elektrisch op dit gebied voor u kan betekenen? Lees meer over elektrisch autodelen in uw gemeente.

Wilt u advies? Neem contact op met Thijs van der Zee, projectleider elektrisch autodelen.

Inspirerende voorbeelden

MRA-E denkt ook graag met u mee over de communicatie. Hoe kunt u bewoners voor het e-autodelen enthousiasmeren en maakt u dit ook in uw gemeente tot een succes? Inspirerend voorbeeld is het e-deelautoproject van Stichting Duurzaam Waterland in Monnickendam, waarvoor MRA-E de laadinfrastructuur organiseerde en dat in 2020 is uitgebreid naar Marken en Ilpendam. En het project Samen Slim Rijden Zeist, dat dankzij initiatief van inwoners zeer succesvol is.

Toonaangevend zijn ook de e-deelautoprojecten in de nieuwbouwwijken Weespersluis in Weesp (waar al op de tekentafel rekening is gehouden met de komst van de e-deelauto’s) en het Het Burgje in Odijk. Beide zijn in 2020 van start gegaan. In Het Burgje rijden de deelauto’s op lokaal opgewekte zonne-energie. MRA-E heeft ervoor gezorgd dat de laadpalen zijn voorzien van innovatieve V2G-technologie. Dankzij deze technologie kunnen e-auto’s stroom terugleveren aan het net. Dat is belangrijk met het oog op de toekomst, want hiermee kunnen de e-auto’s bijdragen aan de stabiliteit van ons elektriciteitsnetwerk.

Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren