Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Almere, Haarlem en Zaandam
deze pilot vindt plaats in april – mei 2024

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Haarlem
deze pilot liep in 2021 en 2022 en is inmiddels afgerond

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Bergen NH, Edam-Volendam, Heemskerk, Huizen, Nieuwegein, Oostzaan, Ouder-Amstel en Zaanstad.

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Houten, Bunnik, Vijfheerenlanden en Utrechtse Heuvelrug

Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren

Elektrisch rijden in Zeist en Heerhugowaard extra zonnig

Sinds juni 2021 kunnen elektrische rijders bij 66 van de publieke oplaadpunten in Zeist en bij 24 punten in Heerhugowaard slim laden. Bij deze slimme laadpunten laadt de auto automatisch met extra vermogen als er veel groene stroom wordt opgewekt. Dus als het hard waait of de zon volop schijnt. Beide gemeenten werken graag mee aan deze innovatie, want dit maakt onze toekomst extra zonnig. Wouter Catsburg, wethouder mobiliteit en duurzaamheid van Zeist: “Elektrische rijders die slim laden zorgen ervoor dat de opgewekte groene stroom beter wordt benut. Ook helpen ze dat ons elektrisciteitsnetwerk stabiel blijft.”

Slim laden
Wie elektrisch gaat rijden en geen eigen oprit heeft, kan bij de gemeente een publiek laadpunt op straat aanvragen. Daar laad je al gegarandeerd met groene stroom, maar 90 van die punten zijn nu aangepast voor slim laden. En dat maakt het nog mooier. Slim laden betekent: zoveel mogelijk laden als de zon schijnt of de wind hard waait. Zo benutten we de pieken in het aanbod van zonne- en windenergie beter en dat is goed voor de stabiliteit van ons elektriciteitsnetwerk. Extra dikke elektriciteitskabels zijn dan niet of minder snel nodig.

Elektrisch laden met zon en wind
De technologie die in deze laadpunten is toegepast is nieuw. Hiermee lopen Zeist en Heerhugowaard voorop in de ontwikkeling van het elektrisch rijden. Er worden slimme algoritmes gebruikt en het stroomaanbod wordt continu gemeten. Is het aanbod van zonne- of windenergie groot, dan wordt de elektrische auto met maximaal vermogen geladen. Automatisch, zonder dat de elektrische rijder er iets voor hoeft te doen. Heel gebruikersvriendelijk dus. Een sticker op de laadpaal laat zien dat er slim wordt geladen.

Priority Charging
Omgekeerd werkt het ook. Is het aanbod van zonne- of windenergie klein, dan wordt de elektrisch auto juist met iets minder vermogen opgeladen. Het laden kan zelfs even onderbroken worden. Een laadsessie die normaal 4 uur duurt kan zo een half uur langer duren. Dit gebeurt vooral ‘s nachts, als de auto lang genoeg aan de laadpaal staat om volledig op te laden. Zo hoeft de elektrische rijder bijna niets van het slim laden te merken. Heeft de elektrische rijder haast of wil hij om een andere reden van het slim laden afzien? Dan is er ‘Priority Charging’. Met een speciale app (Charge Assist van TotalEnergies-partner Greenflux) schakelt de elektrische rijder het slim laden voor de duur van de laadsessie eenvoudig uit. De auto wordt dan met standaard vermogen opgeladen.

Blik vooruit
Voor het slim laden werken de gemeenten Zeist en Heerhugowaard samen met laadpaalexploitant TotalEnergies en MRA-Elektrisch (MRA-E). MRA-E ondersteunt gemeenten bij de ontwikkeling van het elektrisch rijden en de realisatie van een betrouwbaar publiek laadnetwerk. Catsburg: “Het kabinet heeft bepaald dat in 2030 elke nieuw verkochte auto elektrisch moet zijn. Dat jaar zullen er in Nederland naar verwachting al 2 miljoen elektrische auto’s zijn. De meeste mensen hebben geen eigen oprit en zullen op straat moeten kunnen laden. Gemeenten hebben de taak om ervoor te zorgen dat de benodigde publieke laadpunten er komen. Op tijd, goed én toekomstbestendig. Daar werken we in Zeist dus hard aan.”

Resultaten: Deze pilot is inmiddels succesvol afgerond en de 90 laadpalen zijn nu onderdeel van de in totaal 1000 laadpalen in de regio Noordwest (provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht) waar slim geladen kan worden. Het streven is echter dat slim laden de norm wordt en dat alle laadpalen in de drie provincies slim kunnen laden zodat er de komende jaren nog veel meer CO2 bespaard kan worden.

De resultaten van deze pilot hebben (mede) als basis gediend voor de whitepaper ‘’Advanced Smart Charging Algorithms and Protocols’’ van het project Re-ESCAPE. De paper is hier te downloaden.

Tijdens de NKL (Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur) kennisshow ‘Slim laden: hoe doe je dit zo duurzaam mogelijk?’ is een toelichting op dit whitepaper gegeven. De opname van de NKL kennisshow is hier terug te kijken.

Heeft u vragen over de proef of wilt u meedenken? Neem dan contact op met Nanet Rutten van MRA-Elektrisch.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Corinne Poort, communicatieadviseur MRA-Elektrisch of Yvonne Hoddenbach, Corporate Communications & PR TotalEnergies.

Ervaart u problemen tijdens uw laadsessie op een slim laadpunt? Bel dan met de servicedesk van TotalEnergies: 030 4100 887