Goed op weg met autodelen: Samen Slim Rijden Zeist

By 7 juli 2021Nieuws

Het is duurzaam, goedkoper en bespaart je veel gedoe. Dat zeggen deelnemers van Samen Slim Rijden Zeist als buren vragen hoe het elektrisch autodelen bevalt. Bijzonder is dat elke deelauto een vaste groep gebruikers heeft. Ons kent ons, dat werkt goed. En niets zo overtuigend als het enthousiasme van je eigen buren die al zijn overgestapt. Sinds de eerste deelauto medio 2018 ging het snel. Inmiddels zijn het er al zestien: elf in Zeist, twee in Den Dolder en drie in Austerlitz. Wat verklaart het succes? Een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.

Samen Slim Rijden Zeist is een initiatief van Arnout van Dijk, die in 2016 betrokken raakte bij Samen Duurzaam Zeist. De gemeente vroeg inwoners naar ideeën om samen aan de slag te gaan. Er kwam een plan, de gemeente stelde budget beschikbaar en in augustus 2018 ging de eerste e-deelauto de weg op. Uitgangspunt is dat elke deelauto een vaste groep gelijkgestemde gebruikers heeft. Mensen die hetzelfde soort auto willen en in dezelfde buurt wonen – daarom heeft elke deelauto ook een vaste parkeerplek. Zo hebben de gebruikers toch het gevoel in een eigen auto te rijden: ‘onze auto’.

Partners leveren maatwerk
De deelauto’s maken gebruik van het platform van OnzeAuto en Wego Carsharing Solutions. Anders dan bij andere aanbieders hoefde niet gestart te worden met minimaal vier deelauto’s. Ook hoeven de deelauto’s niet bij elkaar te staan, waardoor het aanbod gespreid over de gemeente kan worden uitgebreid: precies daar waar behoefte is. Samen Slim Rijden Zeist liet op een heatmap kansrijke buurten in kaart brengen, waarna met de gemeente, laadpaalleverancier TotalEnergies en MRA-Elektrisch onderzocht is welke laadpalen en locaties geschikt zijn voor een elektrische deelauto. Komt er een deelauto bij, dan verzorgt MRA-E voor de gemeente het aanvraagproces voor de laadpaal. Wel zo makkelijk. Zoals bij elk ander laadpunt van MRA-E laadt de e-rijder hier altijd met groene stroom.

“Consumenten willen gebruiksgemak en geen zorgen”

Ook partner Centraal Beheer kijkt hoe het maatwerk kan leveren. De verzekeraar ziet bij haar klanten een ontwikkeling van bezit naar gebruik van de auto. Via Samen Slim Reizen Zeist onderzoekt het welke onzekerheden de 125 vaste deelauto-gebruikers hebben als het gaat om schade. “Consumenten willen gebruiksgemak en geen zorgen over mogelijke risico’s”, aldus Michiel Krouwer van Centraal Beheer. Door te participeren in de deelmarkt werkt de verzekeraar aan oplossingen die het delen makkelijk en betrouwbaar maken: de deelverzekering van de toekomst.

Veel gemak én goedkoper
En de gebruikers? Die zijn dik tevreden, blijkt uit recent eigen onderzoek. De prijskwaliteitverhouding krijgt een 8-. En op de vraag of zij de deelauto bij familie of buren zouden aanbevelen, scoort Samen Slim Reizen Zeist een 9,4. Gevraagd naar de argumenten die zij zouden geven, noemen de gebruikers onder meer dat het duurzaam is (71%), goedkoper is (49%) en dat het je veel gedoe scheelt (37%). Op de vraag wat destijds redenen waren om zelf over te stappen noemt 39% ‘goedkoper’ en 27% ‘geen gedoe meer’. Dat zijn lagere percentages dan zij op basis van hun eigen ervaring noemen. Wat dit betreft pakt het autodelen voor gebruikers dus nog beter uit dan verwacht.

Minder auto’s op straat
Naast minder uitstoot van CO2 en schadelijke uitlaatgassen zorgt het autodelen aantoonbaar voor een afname van het autobezit en daarmee een lagere parkeerdruk. 75% koopt geen tweede auto meer; bijna 19% bezit überhaupt geen auto meer. Per deelauto verdwijnen er zo al snel zes tot acht auto’s van de straat. Een mooi resultaat, waar iedereen in Zeist van profiteert. En nu corona ons land lijkt te verlaten, wil Samen Slim Rijden Zeist in de versnelling. Met nieuwe gebruikersgroepen én nieuwe deelautomodellen, want daar blijkt belangstelling voor te zijn. Denk aan kleinere modellen, een elektrisch bestelbusje en auto’s met een trekhaak voor een aanhangwagen of een fietsdrager. Kortom: nóg meer maatwerk.

Meer weten?
Meer weten of zelf met elektrisch autodelen aan de slag? Neem contact met ons op, MRA-Elektrisch helpt u graag op weg!

Arnout van Dijk, initiatiefnemer van Samen Slim Rijden Zeist. Fotograaf: Mel Boas, BoasPhoto.