Weespersluis goed op weg

By 14 oktober 2020Nieuws

Bewoners van Weespersluis in Weesp hebben hun eerste twee elektrische deelauto’s gekregen. De deelauto’s passen bij het karakter van de nieuwbouwwijk, waar gefaseerd 2.750 woningen worden opgeleverd: ruim en groen. Al op de tekentafel is rekening gehouden met de komst van de e-deelauto’s. Die zorgen voor minder blik op straat, voor schone lucht én zijn goed voor het klimaat.

In Weespersluis is het lekker wonen. Slechts een derde van het gebied is bebouwd. De rest blijft open voor water en groen. Er zijn drie deelgebieden. Lanenrijk heeft een tuinstadkarakter, Eilandenrijk bestaat uit een rijk van eilandjes en in Vechtrijk staan statige huizen met uitzicht op de bootjes richting de Vecht. In alle drie gebieden kunnen de bewoners gebruik gaan maken van de e-deelauto’s van MyWheels, die ze naar behoefte plaatst. Om bewoners te laten ervaren welke voordelen een e-deelauto heeft, geeft MyWheels een aantrekkelijke korting op de eerste rit.

Op weg naar een energieneutraal Weesp
Wethouder Leon de Lange (verkeer en vervoer) is enthousiast over de komst van de eerste twee e-deelauto’s. “Uit cijfers in andere steden is gebleken dat deze auto’s voorzien in een behoefte. Het bezit van een auto is voor veel mensen minder belangrijk dan vroeger.” Steeds meer mensen kiezen voor een deelauto. Niet alleen omdat dit goed is voor het milieu en het klimaat, maar ook vanwege het gemak en omdat een elektrische auto comfortabeler is. Bovendien is een deelauto vaak nog goedkoper ook. Aan de bewoners in Weespersluis om die voordelen nu te ontdekken.

Vooruitziende blik
De eerste twee e-deelauto’s (Renault ZOE’s) zweven als het ware door de wijk. Bewoners kunnen ze parkeren bij een van de tien openbare oplaadpunten of – als ze niet hoeven te laden – op een willekeurige plek in de wijk. Met een handige app zijn ze voor de volgende gebruiker altijd snel te vinden. Groeit het aantal gebruikers, dan kan het aantal e-deelauto’s direct worden uitgebreid. Net als het aantal openbare laadpunten, want daarin is al in de planfase van de nieuwbouwwijk voorzien. Dat scheelt de gemeente veel werk en is voor toekomstige e-rijders wel zo prettig.

Wilt u weten hoe u bij gebiedsontwikkeling in uw gemeente kunt anticiperen op een toekomst met elektrisch vervoer en meer deelauto’s? Dan heeft MRA-Elektrisch een handige brochure voor u. Met een stappenplan en vol met tips & tricks.