Uitbreiding MRA-E portaal: handig voor e-rijders én gemeenten

By 5 december 2018Nieuws

Het verzoekportaal om een laadpaal aan te vragen, heeft sinds vandaag een upgrade en wordt uitgebreid met nieuwe functies, handig voor e-rijders én gemeenten. De upgrade is eerder succesvol getest met onder meer de gemeenten Houten en Alkmaar. Dat betekent groen licht: vandaag gaat de upgrade live voor alle e-rijders en gemeenten.

Een belangrijke uitbreiding is dat het portaal van MRA-Elektrisch en het systeem van de laadpaalexploitant automatisch gekoppeld zijn. Hierdoor is realtime informatie-uitwisseling mogelijk. Om te weten hoe de aanvraag ervoor staat, hoeven e-rijders niet meer de laadkaart in de gaten te houden. Voortaan krijgen zij op vijf momenten automatisch bericht via e-mail.

Eén portaal voor alle laadpalen
Voor gemeenten is het MRA-E portaal voortaan de plek waar zij alle zaken over de laadpalen kunnen inzien. De aanvraag van de e-rijder wordt gekoppeld aan een locatieverzoek in hetzelfde portaal. Het is hierdoor niet langer nodig ook een portaal van de exploitant te gebruiken. In één scherm een overzicht van alle aanvragen, locatieverzoeken en actieve laadpalen, ongeacht de leverancier.
In de gezamenlijke aanbestedingen die MRA-Elektrisch namens de gemeenten doet, is opgenomen dat de leverancier de data hiervoor altijd beschikbaar stelt. Zo worden gemeenten niet afhankelijk van de leverancier, en kunnen zij altijd de data van elke laadpaal inzien, zoals het aantal unieke gebruikers en de bezettingsgraad. Deze monitoring komt goed van pas om bijvoorbeeld nieuwe locaties voor laadpalen te bepalen.

Handig is ook dat de overzichtskaart met laadpalen die actief of in voorbereiding zijn, na de upgrade ook voorkeurslocaties toont. Dit zijn kansrijke locaties die gemeenten al vooraf hebben bekeken en goedgekeurd. Wie een verzoek voor een laadpaal indient, kan dus ook kijken of er een interessante voorkeurslocatie in de buurt is, en aangeven dat die plek de voorkeur heeft.

Wilt u als gemeente meer weten over het proces van het plaatsen van laadpalen? Neem contact met ons op:
Jorinde de Wit en Zjosan Marschalk of  Eric Heeremans