Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Bergen NH, Edam-Volendam, Heemskerk, Huizen, Nieuwegein, Oostzaan, Ouder-Amstel en Zaanstad.

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Haarlem

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Zeist en Dijk & Waard

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Houten, Bunnik, Vijfheerenlanden en Utrechtse Heuvelrug

Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren

Slim laden in Haarlem

De gemeente Haarlem, TotalEnergies en MRA-Elektrisch zijn begin 2021 een voorbeeldproject gestart met slim laden. Bij slim laden verhogen of verlagen we tijdelijk  de laadsnelheid om maatschappelijke doelen te bereiken. Bij het project in Haarlem is het doel om zoveel mogelijk te laden wanneer er voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is. In het voorbeeldproject ontwikkelen we de techniek die hier voor nodig is en leren we over de effecten en de gebruikerservaring. In de toekomst willen we uiteindelijk op alle laadpalen de laadsessies aansturen. Het uitgangspunt blijft altijd een betrouwbare laadsessie. Juist daarom testen we het slim laden eerst op kleinere schaal in de praktijk.

De eerste fase is in maart 2022 afgerond en laat veelbelovende resultaten zien. Op de 74 laadpunten die meedoen, hebben we bijna 6.000 laadsessies aangestuurd. We konden met dit aantal de vermogenspiek die bepaalt hoeveel druk we op het elektriciteitsnet leggen tot wel 25% terugbrengen. Circa 10% van de laadsessies werd afgebroken voordat de auto bijna volgeladen was. Dit lijkt misschien veel, maar het percentage komt overeen met het reguliere gebruik van de laadpunten. We ontvingen bovendien slechts enkele meldingen van e-rijders die problemen ondervonden of waarvoor niet duidelijk was wat er zich in de laadsessie afspeelde.

Bekijk hier de voorlopige eerste ontwikkelingen van slim laden.

Ondanks het beperkte aantal meldingen hebben deze ons veel inzicht gegeven in hoe we de sessies beter en betrouwbaarder kunnen sturen. In de tweede fase die loopt t/m december 2022 pakken we het volgende op:

  • Door de laadsnelheid minder te verlagen of dit minder vaak te doen verwachten we de laadsessies weer een stap betrouwbaarder te maken.
  • We gaan met samen met netbeheerder Liander via het zogenaamde GOPACS platform op actuele signalen over de druk op het elektriciteitsnet reageren.
  • De laatste belangrijke toevoeging is dat we op 116 laadpunten de laadsessies gaan sturen. Zo maken we meer impact en staan we meer open voor gebruikerservaringen.

Wat is slim laden?

Slim laden is het verhogen of verlagen van de laadsnelheid van een laadpaal met een bepaald doel. In Haarlem is het doel te laden wanneer er voldoende capaciteit in het elektriciteitsnet beschikbaar is. Automatisch, zonder dat je hier als elektrische rijder iets voor hoeft te doen. Als er veel elektriciteit nodig is in de buurt, kan er meer druk op het elektriciteitsnet ontstaan. Door slim te laden tijdens de drukste uren kunnen we dure investeringen in het elektriciteitsnet beperken.

Waarom willen we slim gaan laden?

TotalEnergies en MRA-Elektrisch willen het laadnetwerk zoveel mogelijk uitbreiden zonder dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Daarom doen we een proef waarbij de laadsnelheid op de laadpalen wordt beperkt tijdens de drukste uren op het elektriciteitsnet. Dit is meestal tussen 17.00 en 20.00 uur.

Hoe werkt het?

De gemiddelde drukte op het elektriciteitsnet wordt bepaald. Tijdens de drukste uren wordt, bij de groep laadpalen die meedoet, het laadvermogen beperkt. Hierbij verdeelt een slim systeem het beschikbare vermogen zo eerlijk mogelijk. Zo zorgen we dat er op het optimale moment geladen wordt, zonder dat u hier als elektrische rijder veel van merkt.

Daarnaast komt er voor een aantal laadpalen in dit voorbeeldproject extra vermogen beschikbaar in de uren dat het rustig is op het elektriciteitsnet. Dit zorgt ervoor dat uw auto in die uren extra snel kan laden. Dit merkt u alleen als uw auto ook geschikt is voor deze grotere laadsnelheid.

Heeft u haast? Dan kunt u slim laden voor de duur van uw laadsessie uitzetten met behulp van ‘Priority Charging’.

Is mijn auto geschikt?

Alle elektrische voertuigen zijn geschikt voor deze manier van slim laden. U hoeft zelf niets te doen om hieraan deel te nemen.

Hoeveel langer duurt het om mijn auto te laden?

Door gebruik te maken van slimme algoritmes verdeelt TotalEnergies het beschikbare laadvermogen zo eerlijk mogelijk over de laadpalen die meedoen met dit voorbeeldproject. De laadsnelheid op de laadpaal varieert daardoor en het laden kan soms kort onderbroken worden. Een laadsessie die normaal 4 uur duurt kan daardoor tot gemiddeld een half uur langer duren.

Heeft u haast? Dan kunt u slim laden voor de duur van uw laadsessie uitzetten met behulp van ‘Priority Charging’ in de ChargeAssist app.

Hoe kan ik slim laden uitzetten als ik haast heb?

Als u haast heeft, kunt u slim laden tijdelijk uitzetten. Dit heet ‘Priority Charging’. Priority Charging kunt u op de volgende manier activeren:

  1. Download de ChargeAssist app (gratis voor Android & iPhone).
  2. Voeg uw laadpas of creditcard aan de ChargeAssist app toe.
  3. Start uw laadsessie via de ChargeAssist app, en druk bij het starten van de laadsessie op ‘Priority Charging’.

Zijn er extra kosten verbonden aan het gebruik van de ChargeAssist app of Priority Charging?

Nee. Als u uw laadpas aan de ChargeAssist app hebt toegevoegd, betaalt u gewoon het tarief dat u van uw laadpasleverancier gewend bent. Als u ervoor kiest met creditcard te betalen, kan het wel zo zijn dat u een ander tarief betaalt dan u gewend bent. Dit tarief ziet u in de ChargeAssist app bij het starten van uw laadsessie.

Waarom krijg ik een melding dat mijn laadsessie is gestopt?

Het kan gebeuren dat de laadsessie door slim laden tijdelijk wordt onderbroken. Uw auto krijgt dan even geen stroom. Dit duurt in de regel niet langer dan een kwartier en uw laadsessie zal automatisch worden hervat. U hoeft dus niets te doen.

U krijgt deze notificatie waarschijnlijk van de app die bij uw auto hoort of van de app waarmee u uw laadsessie hebt gestart. Vaak kunt u deze notificaties uitzetten. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw app.

Wat levert het mij als elektrische rijder op?

Doordat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, is er een groeiend aantal laadpalen nodig. Dit zorgt voor extra drukte op het elektriciteitsnet. Door slim te laden tijdens de drukste uren kunnen we dure investeringen in het elektriciteitsnet beperken.

Wat is het voordeel voor TotalEnergies?

TotalEnergies wil een uitgebreid laadnetwerk beschikbaar hebben voor de elektrische rijder. We vinden het belangrijk dat dit tot zo min mogelijk belasting op het elektriciteitsnet leidt. Door deze proef met slim laden leren we hoe we de drukte op het net kunnen beperken zonder dat de elektrische rijder hier veel van merkt. Ook onderzoeken we of het voordelen heeft om extra vermogen beschikbaar te stellen in de uren dat het rustig is.

Heeft u vragen over de proef of wilt u meedenken? Neem dan contact op met Pieter Looijestijn van MRA-Elektrisch.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Corinne Poort, communicatieadviseur MRA-Elektrisch of Yvonne Hoddenbach, Corporate Communications & PR Total.

Ervaart u problemen tijdens uw laadsessie op een slim laadpunt? Bel dan met de servicedesk van Total: 030 4100 887