Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Zeist en Dijk & Waard
deze pilot liep in 2021,2022 en 2023 en is inmiddels afgerond

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Almere, Haarlem en Zaandam
deze pilot vindt plaats in april – mei 2024

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Bergen NH, Edam-Volendam, Heemskerk, Huizen, Nieuwegein, Oostzaan, Ouder-Amstel en Zaanstad.

Klik hier voor meer informatie over slim laden in:
Houten, Bunnik, Vijfheerenlanden en Utrechtse Heuvelrug

Binnen het project MRA-Elektrisch werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren

Slim laden in Haarlem

De gemeente Haarlem, TotalEnergies en MRA-Elektrisch zijn begin 2021 een voorbeeldproject gestart met slim laden. Bij slim laden verhogen of verlagen we tijdelijk  de laadsnelheid om maatschappelijke doelen te bereiken. Bij het project in Haarlem is het doel om zoveel mogelijk te laden wanneer er voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is. In het voorbeeldproject ontwikkelen we de techniek die hier voor nodig is en leren we over de effecten en de gebruikerservaring. In de toekomst willen we uiteindelijk op alle laadpalen de laadsessies aansturen. Het uitgangspunt blijft altijd een betrouwbare laadsessie. Juist daarom testen we het slim laden eerst op kleinere schaal in de praktijk.

De eerste fase is in maart 2022 afgerond en laat veelbelovende resultaten zien. Op de 74 laadpunten die meedoen, hebben we bijna 6.000 laadsessies aangestuurd. We konden met dit aantal de vermogenspiek die bepaalt hoeveel druk we op het elektriciteitsnet leggen tot wel 25% terugbrengen. Circa 10% van de laadsessies werd afgebroken voordat de auto bijna volgeladen was. Dit lijkt misschien veel, maar het percentage komt overeen met het reguliere gebruik van de laadpunten. We ontvingen bovendien slechts enkele meldingen van e-rijders die problemen ondervonden of waarvoor niet duidelijk was wat er zich in de laadsessie afspeelde.

Bekijk hier de voorlopige eerste ontwikkelingen van slim laden.

Ondanks het beperkte aantal meldingen hebben deze ons veel inzicht gegeven in hoe we de sessies beter en betrouwbaarder kunnen sturen. In de tweede fase, die inmiddels ook is afgerond, is het volgende opgepakt:

  • Door de laadsnelheid minder te verlagen, of dit minder vaak te doen, verwachten we de laadsessies weer een stap betrouwbaarder te maken.
  • Samen met netbeheerder Liander is via het zogenaamde GOPACS platform op actuele signalen over de druk op het elektriciteitsnet gereageerd.
  • De laatste belangrijke toevoeging is dat op 116 laadpunten de laadsessies gestuurd werden. Zo maken we meer impact en staan we meer open voor gebruikerservaringen.

Op dit moment is de pilot afgerond en worden de resultaten geanalyseerd.

Wat is slim laden?

Slim laden betekent zoveel mogelijk laden wanneer er veel groene stroom beschikbaar is en de CO2 uitstoot van stroom laag is. Automatisch, zonder dat je hier als elektrische rijder iets voor hoeft te doen. Zo wordt elektrisch rijden nog duurzamer.

Waarom willen we slim gaan laden?

TotalEnergies en MRA-Elektrisch willen in het laadnetwerk zoveel mogelijk energie leveren uit duurzame bronnen. Daarom leveren we nu al 100% groene stroom in ons netwerk. Door slim te laden gaan we nóg een stap verder: we maximaliseren het laadvermogen van de laadpalen als de zon schijnt en de wind waait zodat het moment van opwekken van groene stroom samenvalt met het moment van gebruik.

Hoe werkt het?

Elke dag bekijken we de verwachte elektriciteitsprijzen en hoeveelheid zon- en windenergie voor ieder uur. Op basis daarvan passen we het vermogen van de laadpalen aan. Hierbij verdeelt een slim systeem het beschikbare vermogen zo eerlijk mogelijk. Zo zorgen we dat er op het optimale moment geladen wordt, zonder dat u hier als elektrische rijder veel van merkt.

Heeft u haast? Dan kunt u via de beschikbaar gestelde ChargingTogether app uw laadvoorkeuren wijzigen.

Is mijn auto geschikt?

Alle elektrische voertuigen zijn geschikt voor deze manier van slim laden. U hoeft zelf niets te doen om hieraan deel te nemen.

Hoeveel langer duurt het om mijn auto te laden?

Door gebruik te maken van slimme algoritmes verdeelt TotalEnergies het beschikbare laadvermogen zo eerlijk mogelijk over de laadpalen die meedoen met dit voorbeeldproject. De laadsnelheid op de laadpaal varieert daardoor en het laden kan soms kort onderbroken worden. Een laadsessie die normaal 4 uur duurt kan daardoor tot gemiddeld een half uur langer duren.

Heeft u haast? Dan kunt u slim laden voor de duur van uw laadsessie uitzetten met behulp van ‘Priority Charging’ in de ChargeAssist app.

Hoe kan ik slim laden uitzetten als ik haast heb?

Als u haast heeft, kunt u slim laden tijdelijk uitzetten door uw laadvoorkeuren te wijzigen. Dit kunt u op de volgende manier doen:

1. Download de ChargingTogether app (gratis voor Android & iPhone).

2.Voeg uw laadpas of directe betaalmethode toe.

3. Schakel via ‘instellingen’ de knop ‘Slim Laden’ uit.

4. Start uw laadsessie via de app.

Let op: de volgende sessie wordt Slim Laden automatisch weer geactiveerd.

Zijn er extra kosten verbonden aan het gebruik van de ChargeAssist app of Priority Charging?

Nee. Als u uw laadpas aan de ChargeAssist app hebt toegevoegd, betaalt u gewoon het tarief dat u van uw laadpasleverancier gewend bent. Als u ervoor kiest met creditcard te betalen, kan het wel zo zijn dat u een ander tarief betaalt dan u gewend bent. Dit tarief ziet u in de ChargeAssist app bij het starten van uw laadsessie.

Waarom krijg ik een melding dat mijn laadsessie is gestopt?

Het kan gebeuren dat de laadsessie door slim laden tijdelijk wordt onderbroken. Uw auto krijgt dan even geen stroom. Dit duurt in de regel niet langer dan een kwartier en uw laadsessie zal automatisch worden hervat. U hoeft dus niets te doen.

U krijgt deze notificatie waarschijnlijk van de app die bij uw auto hoort of van de app waarmee u uw laadsessie hebt gestart. Vaak kunt u deze notificaties uitzetten. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw app.

Wat levert het mij als elektrische rijder op?

Elektrisch rijden is pas echt duurzaam als er ook geladen wordt met groene stroom. Alle laadpunten die via MRA-Elektrisch geplaatst zijn, leveren al duurzame energie. De volgende stap is om auto’s met die duurzame energie op het meest gunstige tijdstip te laden.

Door slim te laden zorgen we dat er zoveel mogelijk geladen wordt als de zon schijnt en de wind waait. Omdat in die uren de stroom op de markt vaak goedkoper is, kunnen we elektrisch rijden voor de e-rijder betaalbaar houden.

Wat is het voordeel voor TotalEnergies?

TotalEnergies wil een uitgebreid laadnetwerk beschikbaar hebben voor de elektrische rijder. We vinden het belangrijk dat dit tot zo min mogelijk belasting op het elektriciteitsnet leidt. Door deze proef met slim laden leren we hoe we de drukte op het net kunnen beperken zonder dat de elektrische rijder hier veel van merkt. Ook onderzoeken we of het voordelen heeft om extra vermogen beschikbaar te stellen in de uren dat het rustig is.

Heeft u vragen over de proef of wilt u meedenken? Neem dan contact op met Nanet Rutten van MRA-Elektrisch.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Corinne Poort, communicatieadviseur MRA-Elektrisch of Yvonne Hoddenbach, Corporate Communications & PR TotalEnegies.

Ervaart u problemen tijdens uw laadsessie op een slim laadpunt? Bel dan met de servicedesk van Total: 030 4100 887