Regionale laadkaart: alle e-initiatieven in één oogopslag

By 12 mei 2021Nieuws

Hoe ontwikkelt de laadbehoefte van elektrische rijders zich de komende jaren? Waar zijn knelpunten in het elektriciteitsnet te verwachten? MRA-Elektrisch werkt aan een laadkaart die dit voor regio Noordwest inzichtelijk maakt. Dat geeft houvast: een stevige basis om op de sterk groeiende nieuwe elektriciteitsvraag in te spelen.

Elektrisch rijden kan alleen een succes worden als elektrische rijders altijd probleemloos kunnen laden. Een toekomstbestendig laadnetwerk is dus essentieel, maar de nieuwe energievraag is groot en de inpassing ervan in het energienetwerk een uitdaging. Des te belangrijker dat inzichtelijk is waar in regio Noordwest welke groei te verwachten is.

Per gebruikersgroep laadvraag in beeld
MRA-Elektrisch inventariseert per gebruikersgroep welke laadvraag waar wordt verwacht. Zowel in de publieke ruimte als op privaat terrein en zowel voor regulier als voor snelladen. Alle gebruikersgroepen worden afzonderlijk onder de loep genomen. Naast de private en zakelijke rijders zijn dat de taxi’s en het doelgroepenvervoer, de stadslogistiek, het lange afstandstransport, de OV-bussen en touringcars. De gegevens worden geplot op een kaart. De kaart is dynamisch, wordt voortdurend ge-update en blijft dus actueel. Deze zomer moet de eerste aanzet klaar zijn.

Mogelijke knelpunten sneller zichtbaar
De regionale laadkaart maakt mogelijke knelpunten in het elektriciteitsnet sneller zichtbaar. Met de regionale netbeheerders en ElaadNL kunnen deze dan snel worden aangepakt. Ook binnen de Regionale Energiestrategieën (RES) en Regionale Mobiliteitsprogramma’s (RMP) zal afstemming worden gezocht. De bedoeling is dat de kaart in deze trajecten een vaste plek krijgt.

Meer weten? Neem contact met ons op.