Ook elektrische deelauto’s op Marken en in Ilpendam

By 26 augustus 2020Nieuws

Inwoners van Marken en Ilpendam kunnen vanaf nu ook gebruik maken van goedkope elektrische deelauto’s van de Stichting Duurzaam Waterland. Monnickendam krijgt er twee bij, waarvan een in het oude centrum. Alle auto’s zijn vervangen door nieuwere versies, waarvan vier een stuk verder kunnen rijden dan voorheen. MRA-Elektrisch levert de laadinfrastructuur. Een succesvol project. De elektrische deelauto’s worden opgeladen met duurzame stroom uit de regio.

Het aantal elektrische deelauto’s in de regio Waterland gaat daarmee omhoog van zeven naar 11. Inwoners van Monnickendam en Broek in Waterland konden al sinds 2018 een elektrische deelauto van de stichting huren. Ondertussen hebben de 323 deelnemers al meer dan 3.500 ritten van in totaal 300.000 kilometers gemaakt. Vorig jaar werd de 250ste deelnemer feestelijk verwelkomd.

Twee soorten deelauto’s
Vier oude Renault Zoe’s zijn vervangen door een nieuwe versie met een grotere accu. Hierdoor kun je nu 300 kilometer rijden in plaats van 225 kilometer. De auto’s zijn te openen met de ov-chipkaart en kunnen snelladen langs de weg. De rest van de auto’s zijn nieuwe Skoda Citygo’s, iets kleinere auto’s waarmee je een rit van ongeveer 200 kilometer kunt maken. Er is al een auto te huren voor €18 per dag en € 0,14 per kilometer.

Goedkoper uit
Luuk Oosterbaan van Stichting Duurzaam Waterland is enthousiast: “Op deze manier heeft bijna elke inwoner van onze regio nu een deelauto op fiets- of zelfs loopafstand. Ideaal, want een deelauto is goedkoper dan een eigen auto die regelmatig stil staat. Bovendien is de prijs ook veel lager dan de standaard elektrische deelauto, omdat wij subsidie geven. Je kunt €12,50 per dag besparen. Wij gebruiken hier een deel van de opbrengst van de windmolens voor. Zo willen we wat terugdoen voor onze inwoners én dragen we bij aan minder fijnstof- en CO2-uitstoot.”

Locaties
De elektrische deelauto’s staan op de volgende locaties:

  • Monnickendam (Pierebaan, Rielant, Bolwerk/grote kerk en over een paar weken het Verenigingsplein)
  • Broek in Waterland (Nieuwland en Wagengouw)
  • Ilpendam (vooralsnog Merelstraat/De Noord)
  • Marken (Grote parkeerterrein)

Om een elektrische deelauto te huren, kunt u zich aanmelden bij Stichting Duurzaam Waterland. De auto’s zijn in beheer bij MyWheels.