Nieuwe laadpaal-aanbesteding op komst

By 22 november 2018Nieuws

MRA-Elektrisch is gestart met de voorbereiding van een nieuwe gezamenlijke aanbesteding voor openbare oplaadpalen. De nieuwe aanbesteding is nodig omdat het plaatsen van laadpalen binnen de lopende aanbesteding voorspoedig verloopt. MRA-E is in gesprek met gemeenten, marktpartijen en de Vereniging Elektrische Rijders (VER) om de omvang van de aanbesteding te kunnen bepalen en de uitvraag scherp te kunnen formuleren.

Maarten Hachmang, van Laadpas Top 10

Centrale vraag in de verkennende gesprekken met de stakeholders is: hoe kunnen we de e-rijder het beste van dienst zijn? Duidelijk is dat een goede informatievoorziening (waar vind ik een laadpaal) en prijstransparantie belangrijke punten zijn. Hieraan zullen in de aanbesteding eisen worden gesteld. Vaak weten e-rijders nu van tevoren niet wat zij voor een laadsessie moeten betalen, en dat moet anders.

De nieuwe aanbesteding zal voor de komende jaren de toon voor de markt zetten, ook omdat deze marktpartijen ertoe aanzet om te innoveren. Denk bijvoorbeeld aan e-rijders die thuis zelf stroom opwekken met zonnepanelen op het dak, maar voor het laden zijn aangewezen op een openbaar oplaadpunt op straat. Hoe kunnen zij bij het openbare oplaadpunt hun eigen stroom gebruiken? Of hoe kan een stroomoverschot verrekend worden?

Gezamenlijke aanbesteding biedt iedereen voordeel
Marktpartijen volgen de eisen die MRA-Elektrisch in de gezamenlijke aanbestedingen stelt, en daarmee sturen de deelnemende gemeenten de ontwikkeling van het elektrisch rijden. Zo wordt goed beantwoord aan hun wensen, zoals een laadpaal die geschikt is voor grootschalige uitrol en openbare laadpalen bij nieuwbouw en op strategische locaties.

Met de gezamenlijke aanbesteding besparen deelnemende gemeenten zich veel werk. Ze hoeven het wiel niet zelf uit te vinden, terwijl de omvang van de aanbesteding ervoor zorgt dat marktpartijen een scherpe bieding kunnen doen. Samen zorgen we voor schaalgrootte. Daarvan profiteert ook de elektrische rijder: betrouwbaar laden voor een goede prijs. Naar verwachting komt de nieuwe aanbesteding begin 2019 op de markt.

Bent u een leverancier of exploitant van laadinfrastructuur? Of bijvoorbeeld een dienstverlenende partij die zich bezighoudt met energielevering en/of administratieve verrekening?

Lever hier uw bijdrage aan de marktconsultatie. Antwoorden kunnen tot en met 30 november 2018 worden ingezonden.