MRA-Elektrisch boost laden op bedrijventerreinen

By 27 juni 2024Nieuws

MRA-Elektrisch heeft CE Delft samen met KplusV en APPM de opdracht gegund om ondernemers op vier bedrijventerreinen te ondersteunen bij de realisatie van laadpunten voor (licht) logistiek vervoer. CE Delft en KplusV gaan aan de slag op bedrijventerrein De Kronkels in de gemeente Bunschoten en Zuiderdel in Dijk en Waard; APPM op bedrijventerrein De Weeren in de gemeente Haarlemmermeer en Gooimeer in Gooise Meren.  

“Zo geven we het laden op deze bedrijventerreinen een stevige én wel­kome impuls”, aldus Jeroen Schutter, programmamanager MRA-E. “Want steeds meer bedrijven kiezen voor hun (licht) logistiek vervoer voor elektrisch. Goede laadvoorzieningen op de thuisbases zijn een voorwaarde voor succes. Samen zorgen ondernemers, gemeenten en MRA-E ervoor dat de laadinfra op deze bedrijventerreinen er sneller komt: betrouwbaar en betaalbaar.”

Een gezamenlijke aanpak is dé sleutel om het laden op bedrijventerreinen goed voor elkaar te krijgen. Naast (snel)laadpunten op straat zijn er vooral laadpunten op eigen terrein nodig, want daar willen veel ondernemers hun bedrijfswagens graag laden. Het realiseren van laadvoorzieningen is voor veel bedrijven nieuw. MRA-E kan bedrijven hiermee op weg helpen en werk uit handen nemen. De transitie naar elektrisch vrachtverkeer zorgt voor een grote elektriciteitsvraag, terwijl de huidige capaciteit van het stroomnet beperkt is. Zomaar de aansluiting op het elektriciteitsnet verzwaren en laadinfrastructuur plaatsen kan daarom vaak niet. Samenwerking is de way out die winst oplevert. Door met alle partijen samen te kijken, en slim om te gaan met de bestaande netaansluitingen en netcapaciteit, kan er méér.

Voorbeeld voor de regio
Van de ervaring die MRA-Elektrisch op de vier bedrijventerreinen opdoet, gaan de andere 500 bedrijventerreinen in regio Noordwest (de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht) profiteren. Want ook daar kiezen ondernemers voor hun (licht) logistiek vervoer voor elektrisch. Schutter: “Op zijn minst denken zij erover na: wanneer stap ik over? Om bij te dragen aan een beter klimaat en te zorgen voor schone lucht voeren steden namelijk zero-emissiezones voor stadslogistiek in. De eersten in 2025 al. De komende jaren gaat er dus veel veranderen. Deze vier bedrijventerreinen zijn daar op tijd bij. Die zetten de toon.”