Metropoolregio Amsterdam: meer elektrische voertuigen, meer laadpalen

By 22 april 2017Nieuws

Metropoolregio Amsterdam: meer elektrische voertuigen, meer laadpalen
22 april 2017

In het project Metropoolregio Amsterdam-Elektrisch werken sinds 2012 de overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen aan het stimuleren van elektrisch vervoer.

Jaarlijks stelt het projectbureau een werkprogramma op. De inzet voor 2017 richt zich niet alleen op het vergroten van het aantal elektrische voertuigen en laadpunten. De aandacht gaat ook naar het gebruik van lokaal opgewekte duurzame energie en de inzet van de elektrische auto voor de opslag hiervan.

In de 3 provincies (exclusief Amsterdam en Utrecht) rijden ruim 33.000 elektrische voertuigen en staan zo’n 1.000 openbare oplaadpalen. MRA-Elektrisch verdubbelt dit aantal de komende tijd met nog eens 1.200 oplaadpalen. Ook start het projectbureau, in samenwerking met bedrijven, projecten om het aantal voertuigen te vergroten en elektrisch bestelverkeer en poolauto’s te introduceren.

Onderzoek opslag energie
Daarnaast onderzoekt en test MRA-Elektrisch de mogelijkheden om de elektrische auto in te zetten om balans te brengen in vraag en aanbod van duurzame energie. De auto kan op een moment geladen worden dat de vraag laag is en als opslag dienen voor het overschot aan stroom, om dit op een ander moment weer terug te leveren aan het net.