Gebiedsontwikkeling? Anticipeer op het elektrisch rijden!

By 16 maart 2019Nieuws

Tijdens het event ‘EV-READY’ is op 14 maart een nieuwe handleiding over gebiedsontwikkeling en elektrisch vervoer gepresenteerd. De voormalige Bijlmerbajes, die zelf transformeert naar duurzame stadswijk, vormde het inspirerende decor. Het nieuwe rapport, met daarin een praktisch stappenplan, is een eerste aanzet om gemeenten te helpen om bij nieuwbouw en herontwikkeling tijdig rekening te houden met elektrisch vervoer.

 

 

 

 

 

Ruim 100 gasten lieten zich een middag opsluiten in de indrukwekkende bajes om getuige te zijn van waardevolle ervaringen en de presentatie van de nieuwe handleiding. Het rapport  geeft handvatten om het elektrisch rijden en laden al in de planvorming van gebiedsontwikkeling mee te nemen. Maarten Linnenkamp, projectmanager MRA-Elektrisch: “Steeds meer gemeenten en ontwikkelaars vragen om advies hierover, want zij zien dat hiermee winst te boeken valt. Hoe eerder het elektrisch rijden en laden in de planvorming wordt meegenomen, hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de energiehuishouding van een wijk, de aanleg van kabels en leidingen, het opstellen van het parkeerbeleid en de inrichting van de openbare ruimte.”

Maarten Linnenkamp, projectmanager MRA-Elektrisch, ontvangt de handleiding uit handen van Roland Steinmetz, directeur EVConsult


 

 

 

 

 

 

 

 

Verwachte groei laadinfrastructuur
De economie draait op volle toeren en de komende jaren wordt veel nieuwbouw ontwikkeld. Tot 2040 worden in de Metropoolregio Amsterdam circa 230.000 nieuwe woningen verwacht. Ook het elektrisch vervoer groeit: in Nederland rijden ruim 145.000 elektrische auto’s waarvan een belangrijk deel in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Dit vraagt om een aanzienlijke groei van laadinfrastructuur bij woningen, bedrijven en in de openbare ruimte.

Nu plaatst MRA-Elektrisch laadpalen op verzoek van een elektrische rijder. Maar bij nieuwbouw zijn er nog geen bewoners. Omdat het elektrisch rijden de komende jaren een vlucht zal nemen, loont het om er rekening mee te houden dat die vraag er wel komt. Voor gemeenten die op de vraag naar laadinfrastructuur willen anticiperen, heeft MRA-Elektrisch daarom aan EV-Consult gevraagd de Handleiding gebiedsontwikkeling en elektrisch vervoer te ontwikkelen.

De handleiding kunt u hier bekijken.

Meer foto’s van de bijeenkomst in de oude personeelskantine van de Bijlmerbajes vindt u hier.