Duurzaam, grenzeloos én voordelig je elektrische auto opladen? ‘Het kan!’

By 4 juli 2018Nieuws

Vandaag wordt tijdens het kennisevent ‘Smart and Cross-border Charging’ van MRA-Elektrisch en NKL Nederland het startsein gegeven voor een nieuwe fase in elektrisch rijden. Twee cruciale ontwikkelingen staan hierbij centraal: transparant laden over de grens -ofwel roaming binnen Europa- en écht duurzaam laden, te beginnen in eigen land. Dankzij een nieuwe generatie slimme laadpalen kunnen elektrische auto’s straks voordelig opladen met schone energie. Gedeputeerde Elisabeth Post (provincie Noord-Holland) en wethouder Floor Gordon (gemeente Amstelveen) markeren samen deze mijlpaal.

Om te begrijpen hoe de nieuwe intelligente laadpaal werkt, gaan we terug naar 2016. In dat jaar werd gestart met uitgesteld laden. Hiermee wordt voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt als elektrische rijders allemaal tegelijk willen laden. De meeste mensen laden hun auto tussen 17.00 uur en 20.00 uur; precies het moment van de dag waarop huishoudens het elektriciteitsnetwerk al zwaar belasten. Wat blijkt? Elektrische rijders vinden het vaak prima om in de daluren te laden, bijvoorbeeld ’s nachts. Zeker als hier een voordelig laadtarief tegenover staat.

Het Cobra museum vormde het inspirerende decor voor het Smart and Cross-border Event op 4 juli 2018

Duurzaam opladen betekent pas echt duurzaam rijden
Het uitgesteld laden geeft nu ruimte om ook een andere kans te benutten; elektrische auto’s kunnen vanaf nu laden wanneer er veel zonne- of windenergie geproduceerd wordt. Daarmee gaat het elektrisch rijden een nieuwe fase in. Duurzaam opladen betekent namelijk pas echt duurzaam rijden. En dát is een cruciale ontwikkeling voor de energietransitie en het behalen van onze doelstellingen voor luchtkwaliteit en klimaat.

Elektrische rijders zijn ook geïnteresseerd in voordelige laadtarieven. De intelligente laadpalen die MRA-Elektrisch vanaf nu plaatst, worden gekoppeld aan de Amsterdam Power Exchange (APX), de spotmarkt voor elektriciteit. Dankzij de nieuwe software in de laadpaal kunnen auto’s (nu nog ongemerkt) met duurzaam opgewekte stroom worden opgeladen. De beurs stelt -op basis van vraag en aanbod- voor de volgende dag per uur de gunstigste prijs vast. Het doel is dat de elektrische rijder straks zelf de keuze voor deze duurzame stroom met een voordelig laadtarief kan maken.

 

Gedeputeerde Elisabeth Post onthult eerste duurzame laadpaal aan wethouder Floor Gordon van gemeente Amstelveen

Precies 100 gasten bezochten het event over duurzaam en internationaal laden in het Cobra museum

Amstelveen zet duurzame stap
Een zonnige dag voor Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amstelveen: “Onze gemeente heeft de primeur en krijgt de allereerste laadpaal van deze nieuwe generatie duurzame laadpalen. Sterker nog: onlangs is deze al geplaatst, en wel voor het raadhuis in Amstelveen.” Dit is de eerste van de reeks van schone brandstoffenleverancier PitPoint die kan zorgen dat er vooral wordt geladen wanneer er veel zonne- en windenergie beschikbaar is. Gordon: “Amstelveen behoort al tot de drie Nederlandse gemeenten die in 2017 de grootste vooruitgang hebben geboekt met een uitgebreid netwerk van openbare oplaadpunten. We zijn er daarom trots op deze nieuwe stap in elektrisch laden als eerste te verwelkomen!”

Roaming in het buitenland
Elektrisch rijden houdt niet op bij de gemeente-, provincie- of landsgrens. EV-rijders willen namelijk overal zorgeloos en betaalbaar hun elektrische auto kunnen opladen. De oplossing ligt in grenzeloos laden. Binnen het Europese project evRoaming4EU bundelen vier landen hun krachten en delen kennis om het laden binnen Europa over grenzen heen transparant en uniform te maken. Vandaag zijn we getuige van de Nederlandse kick-off van dit project waarbij de Europese partners aanwezig zijn.

MRA-Elektrisch is samen met o.a. partner NKL onderdeel van evRoaming4EU

Bij laden in het buitenland gebruik je het netwerk van een andere provider. Dit noemen we -net als in de wereld van mobiele telefonie- roaming. Voor het laden van je elektrische auto gelden elders andere regels dan in Nederland. Als EV-rijder wil je geen onverwachte kosten als je op reis bent en over de grens moet laden. ‘Roaming binnen Europa’ staat daarom centraal in dit project. NKL neemt namens Nederland het voortouw om samen met MRA-Elektrisch, TU Eindhoven en partners uit Denemarken, Duitsland en Oostenrijk af te stemmen hoe grensoverschrijdend laden het best gerealiseerd kan worden. Op naar voordelig én duurzaam laden in heel Europa!

Bekijk hier meer foto’s van dit zonovergoten event!