Bewoners Vitusbuurt starten proef deelauto’s

By 12 oktober 2023Nieuws

Een groep bewoners uit de Vitusbuurt doet sinds deze week mee aan een proef voor deelauto’s van de gemeente en de lokale energie coöperatie HET (Hilversumse Energie Transitie). Deze zeventien bewoners krijgen zeer voordelig toegang tot drie elektrische deelauto’s van HET, en de mogelijkheid om hun eigen auto gratis te parkeren in de overdekte garage van Gooiland gedurende de proefperiode, die loopt tot en met december. Ook andere bewoners kunnen meedoen, mochten zij interesse hebben.

Wethouder Bart Heller (Mobiliteit en Klimaat) benadrukt het belang van dit initiatief: “Misschien zegt een deelnemer na drie maanden: ik doe mijn tweede auto weg, een deelauto is net zo makkelijk! Ik hoop het. Minder auto’s op straat maakt de buurt leefbaarder. Dan is er meer ruimte voor groen en om te spelen op straat. En elektrisch vervoer is beter voor het klimaat.”

Buurtbewoonster Jeanette Tanis: “Ik doe graag mee om uit te proberen hoe het bevalt. Nu neem ik toch wel drie keer per week de auto. Die zet ik weg bij Gooiland. We wonen vlak bij het station en ik heb ook een fiets en fietskar. Ik ben heel benieuwd hoeveel bewuster ik zal omgaan met autogebruik, wat het me daadwerkelijk zal kosten en of ik meer de trein ga nemen. Het is een experiment voor mij, ik ben heel blij met de proef.”

Extra laadpalen
Deelnemers krijgen gedurende drie maanden een zogenaamd Zilver-abonnement van HET-coöperatie cadeau, waarmee ze slechts € 0,75 per uur en € 0,25 per kilometer betalen voor het gebruik van de elektrische deelauto’s. Bewoners die hun eigen auto dan ook nog tijdelijk gratis in garage Gooiland stallen, krijgen drie maanden lang 100 euro rijtegoed per maand.

De gemeente heeft voor de proef via MRA-Elektrisch een extra laadpaal met twee laadpunten geplaatst aan het Wandelpad nabij de Roosendaalstraat en een extra laadpaal aan de Oude Amersfoortseweg met een laadpunt voor HET- auto en één voor algemeen gebruik. HET plaatst twee elektrische Renault Twingo’s en een Nissan Leaf in de wijk.

De deelauto’s blijven na afloop van de proef beschikbaar voor bewoners. Deelnemers die er na de pilot voor kiezen hun (tweede) auto weg te doen, ontvangen nog eens een rijtegoed van 150 euro bij HET-coöperatie.

Daarbij kunnen bewoners na de proef autodeler worden zoals alle andere Hilversummers. Zij betalen daarvoor 2 euro per maand voor het lidmaatschap van de coöperatie en kunnen zelf beslissen of zij een abonnement nemen of zonder abonnement gebruik blijven maken van de deelauto’s. In totaal rijden er in Hilversum veertien deelauto’s van HET.

Parkeerdruk
De Vitusbuurt, aan de rand van het centrum van Hilversum, kampt al geruime tijd met een hoge parkeerdruk. Deze proef is onderdeel van de inspanningen van de gemeente om de parkeerdruk te verminderen en maakt deel uit van het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040 van Hilversum, waarbij de gemeente zich richt op deelvervoer als duurzame mobiliteitsoplossing voor de toekomst.

Heller: “Willen we Hilversum bereikbaar houden, dan zullen mensen in de nabije toekomst veel vaker gebruik moeten gaan maken van deelvervoer. Het is schoner en zorgt ervoor dat auto’s maar ook fietsen en scooters en ander deelvervoer niet de hele dag stilstaan langs de stoep.”

Meer weten over elektrisch autodelen? Neem contact op met Thijs van der Zee, projectleider elektrisch autodelen.

Van links naar rechts: Rick Visser projectleider deelauto’s bij energie coöperatie HET, bewoner Karlijn Smeets, deelnemer proef deelauto’s, wethouder Bart Heller, bewoner Sam Morrow, deelnemer proef deelauto’s en voorzitter Jos Snels van energie coöperatie HET.