Toonaangevend e-deelautoproject in buurtschap Het Burgje

By 19 augustus 2020Nieuws

In nieuwbouwwijk Het Burgje in Odijk krijgt elke nieuwe bewoner een gratis abonnement op een elektrische deelauto van We Drive Solar. De deelauto’s rijden op lokaal opgewekte zonne-energie. En alsof dat nog niet mooi genoeg is, zorgt MRA-Elektrisch voor laadpalen met innovatieve V2G-technologie. Dat is belangrijk met het oog op de toekomst, want hiermee kunnen e-auto’s gaan bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk. Dat brengt het e-rijden nog verder vooruit.

In buurtschap Het Burgje, waar gefaseerd 141 woningen worden opgeleverd, is veel nadruk gelegd op groen en duurzaamheid. Logisch dus dat er ook naar mobiliteit is gekeken. “Bij het ontwerp van het plan zagen we dat de parkeerbehoefte door het fenomeen deelmobiliteit afneemt”, zegt Tom Olde Keizer van Explorius Vastgoedontwikkeling. Op die trend speelt de ontwikkelaar handig in. Nieuwe bewoners krijgen bij oplevering van hun woning een abonnement op We Drive Solar cadeau. Ze mogen drie jaar lang vijf uur per maand gratis gebruikmaken van een e-deelauto. De eerste twee e-deelauto’s in Het Burgje (waaronder een Tesla Model 3) gingen eind juni de weg op. Bij elke opleverfase plaatst We Drive Solar auto’s bij. Nieuwe bewoner Marga Schrieks is al enthousiast. Ze heeft haar tweede auto weggedaan en gaat de e-deelauto graag gebruiken. “Dat lijkt me te gek. En belangrijk ook: om het milieu te ontlasten en tóch mobiliteit te hebben.”

Anders en bewuster reizen
Deelauto’s passen in het MaaS-concept (Mobility as a Service) waarbij mensen anders en bewuster met mobiliteit omgaan. Wethouder Ali Dekker, gemeente Bunnik: “Bij een nieuwbouwproject zoals hier in Odijk grijpen we de kans om te kijken hoe onze nieuwe inwoners op een duurzame manier kunnen reizen.” Eerder publiceerde MRA-E al een handleiding hoe bij gebiedsontwikkeling met laadinfrastructuur en e-mobiliteit kan worden geanticipeerd op de wensen van toekomstige bewoners. Het Burgje is hier een goed voorbeeld van. Binnen het Europese INCIT-EV is Het Burgje onderdeel van een demonstratieproject waarin onder meer ervaring wordt opgedaan met de integratie van apps voor autodelen en e-mobiliteit. Die werelden zijn nu nog sterk gescheiden en daar valt dus winst te boeken. De bedoeling is dat We Drive Solar-rijders straks met één app een auto kunnen reserveren, openen en weer afsluiten (autodelen) én hierin bijvoorbeeld kunnen zien hoe vol de batterij van de e-deelauto is, waar laadpalen staan en wat de laadprijzen daar zijn (e-mobiliteit).

Robin Berg van We Drive Solar en wethouder Ali Dekker lanceren het autodeelproject

Eerste V2G-laadpaal in de regio
Dankzij de V2G-technologie waarmee de laadpalen zijn voorzien, kan in Het Burgje ook ervaring worden opgedaan met het terugleveren van stroom vanuit de e-auto aan het net. Het wachten is alleen nog op meer e-auto’s die hiervoor geschikt zijn. Alle ogen zullen dan op Het Burgje gericht zijn, want dit is een van de weinige locaties die klaar zijn voor het terugleveren op basis van wisselstroom. Terugleveren op wisselstroom gebeurt wereldwijd alleen nog in de gemeente Utrecht. MRA-Elektrisch brengt deze innovatie nu ook naar de regio.

Met V2G-laadpalen is het mogelijk om de accu’s in elektrische auto’s samen een buffer te laten vormen om (lokale) piekbelastingen in het elektriciteitsnetwerk op te vangen. Dat is belangrijk, want naarmate we meer gebruikmaken van zonne- en windenergie, nemen de fluctuaties op het elektriciteitsnet toe. Met de accu’s in e-auto’s als gezamenlijke buffer kunnen die fluctuaties beter worden opgevangen. Door als er veel stroom wordt opgewekt (zon overdag, wind ’s nachts) dit in deze buffer op te slaan, om het er juist weer uit te halen als de zon niet schijnt en er ook geen wind is.

Meer weten over de elektrische deelauto’s in Het Burgje? Bekijk dit filmpje.