Selectie straten autodeelwedstrijd

By 14 april 2022Nieuws

Straten in de Rijp, Purmerend en Haarlem geselecteerd voor autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’

De bewoners van de Klipper in de Rijp, de Boterbloem in Purmerend en de Indische straat in Haarlem zijn geselecteerd om mee te doen aan de autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’. Zij krijgen zes maanden lang twee elektrische deelauto’s ter beschikking. De autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’ is een initiatief van Natuur & Milieu in opdracht van de provincie Noord-Holland om autodelen te stimuleren en elektrisch rijden te ervaren. De bewoners van de straat waar de meeste mensen hun eigen auto laten staan en daar zoveel mogelijk aandacht voor organiseren, krijgen de auto’s bovendien nog eens zes maanden langer tot hun beschikking.

Uit de inschrijvingen van 31 geïnteresseerden zijn drie straten geselecteerd. Onder voorbehoud dat de laadpalen geplaatst kunnen worden, ontvangen de vertegenwoordigers van deze straten na deze zomer de sleutels van de twee elektrische deelauto’s. De bewoners mogen de auto’s zes maanden lang gebruiken tegen een gereduceerd tarief van 2,50 euro per uur. Doel is om de eigen auto zoveel mogelijk te laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met elektrisch rijden én autodelen.

Autodelen is hét alternatief voor het bezit van een auto
Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu: “Waarom zou je zelf een auto hebben als je deze 95% van de tijd niet gebruikt? En waarom gebruiken we openbare ruimte voor parkeerplaatsen, terwijl we er ook speelplekken, groen of een terras van kunnen maken? Door een auto te delen én elektrisch te rijden help je klimaatverandering tegen te gaan en je draagt bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van jouw buurt.”

Duurzaam reizen en meer ruimte voor groen
Elektrische auto’s en een auto delen is beter voor het klimaat, zorgt voor meer ruimte in je straat en zorgt voor meer contact met je buren. Minder auto’s betekent letterlijk meer ruimte in de straat. En die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken: meer bomen en beplanting voor verkoeling en voor het vasthouden van water. Meer groen om te zorgen dat vogels en andere dieren weer een plek krijgen. Zo wordt de straat weer meer van mensen en minder van de auto.

Auto van de Straat
‘Auto van de Straat’ wordt door Natuur & Milieu georganiseerd in opdracht van de provincie Noord-Holland, in samenwerking met MRA-Elektrisch. Om Noord-Holland bereikbaar én leefbaar te houden, investeert de provincie in bewust reisgedrag en schone vervoersmiddelen, en wil dat met deze wedstrijd stimuleren. Hiervoor is niet alleen de beschikbaarheid van elektrisch (deel)vervoer nodig, maar ook inzicht in de voordelen en het gemak daarvan. Meer informatie op www.autovandestraat.nl.