Op weg naar zero-emissie vervoer op bedrijventerreinen in Zaanstad

By 1 juli 2022Nieuws

Op 1 juli openen wethouder Gerard Slegers van de gemeente Zaanstad en gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland, de elektrische ‘laadstraat’ op bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer. Het is het startschot van de samenwerking die MRA-Elektrisch opzet in de gemeente Zaanstad voor de gefaseerde transformatie van de bedrijventerreinen van fossiel naar zero-emissie vervoer. Daarvoor tekenen partijen een samenwerkingsovereenkomst.

In deze samenwerking met ondernemers van het bedrijventerrein en de netwerkbeheerder wordt gezocht naar oplossingen om de capaciteit op het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te benutten. Het uitgangspunt is dat de realisatie van de laadinfrastructuur en elektrificatie zo toegankelijk en betaalbaar mogelijk moet zijn voor ondernemers. MRA-Elektrisch neemt zoveel mogelijk werk voor partijen uit handen om de kosten voor ondernemers zo laag mogelijk te houden.

Op vrijdag werd de laadstraat in Wormerveer geopend door (vlnr): Ruben Uitendaal, voorzitter Green Business Club (GBC) Zaanstad, Dick Dekker, voorzitter Bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer (BVNM), Gerard Slegers, wethouder Bereikbaarheid & Mobiliteit gemeente Zaanstad, Jeroen Olthof, gedeputeerde Bereikbaarheid & Mobiliteit provincie Noord-Holland en Jack van Duijvenbode, voorzitter Energiecoöperatie SAENZ.

Overstap naar elektrisch rijden
MRA-Elektrisch ondersteunt gemeenten in drie provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland om laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer te realiseren op in totaal 600 bedrijventerreinen in de regio. Bedrijventerreinen moeten elektrificeren om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Met de aanstaande zero-emissiezones in onder meer Amsterdam en Zaandam, worden bestelwagens en vrachtwagens die rijden op fossiele brandstoffen vanaf 2025 uitgefaseerd.

Vorig jaar werd al het project Deudekom in Ouder-Amstel afgerond. Op een vergelijkbare manier als in Wormerveer richt MRA-E zich dit jaar om te beginnen op 10 bedrijventerreinen in 10 steden. De bedoeling is dit aantal als een olievlek uit te breiden. MRA-E ondersteunt de gemeenten en bedrijven, faciliteert de samenwerking en neemt de partijen zoveel mogelijk werk uit handen. Uitgangspunt is de realisatie van laadpunten en de overstap naar elektrisch rijden voor ondernemers zo eenvoudig en betaalbaar mogelijk te maken.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland:
“In de drie provincies ondersteunt MRA-Elektrisch gemeenten al 10 jaar bij de plaatsing van laadpalen. Eerst ging het vooral om publieke laadpunten langs de openbare weg, voor particulieren. Nu steeds meer steden benzine- en dieselauto’s gaan weren, richten we ons samen met ondernemers en gemeenten op de bedrijventerreinen. Zo stimuleren we elektrisch vervoer, dat schoner en stiller is.” Olthof is naast gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, ook bestuurlijk opdrachtgever van MRA-E.

Gerard Slegers, wethouder Bereikbaarheid en Mobiliteit van de gemeente Zaanstad: “Ik ben er trots op dat we in Noorderveld-Molletjesveer in Wormerveer de aftrap konden geven. Met deze samenwerking tussen de ondernemers, MRA-Elektrisch en onze gemeente, zetten we een belangrijke stap in het versnellen van laadinfrastructuur op bedrijventerreinen.”