Onderzoek naar prijstransparantie van start

By 5 juni 2019Nieuws

Samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is MRA-Elektrisch een onderzoek gestart naar de laadprijzen en het laadvermogen van de openbare laadpalen in MRA-E-gebied (80 gemeenten in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland). Het onderzoek, dat een terugkerende monitor wordt, is een eerste stap ter verbetering van de prijstransparantie voor de elektrische rijder.

Elektrische rijders willen weten waar ze aan toe zijn: wat betaal ik en hoe is die prijs opgebouwd? Klopt wat mij wordt beloofd met de factuur? Dat is een belangrijke succesfactor voor het elektrisch rijden en het onderzoek moet uitwijzen in hoeverre dit zo is. Bij de laadpalen wordt gekeken naar de informatievoorziening, de kwaliteit van de locatie en het laadvermogen. De eerste resultaten van het onderzoek worden al voor de zomer verwacht.

Uiteindelijk doel is maximale prijstransparantie, waarbij elektrische rijders vooraf kunnen zien welke laadpaal beschikbaar is, waar die staat en wat de laadprijs is. MRA-Elektrisch zet zich hier ook voor in door prijstransparantie een selectiecriterium te maken in haar aanbestedingen.

Ook neemt MRA-E als partner deel aan het Europese project evRoaming4EU, waarin onder andere het open protocol OCPI (Open Charge Point Interface protocol) wordt ontwikkeld en ge├»mplementeerd. OCPI verbetert de toegang tot de laadpaal en vergemakkelijkt de data-uitwisseling tussen serviceproviders en laadpaaloperators. Daarmee is het d├ę sleutel voor een optimale informatievoorziening van de elektrische rijder.