Opening laadplein bij Slot Zeist

By 8 maart 2021Nieuws

Op 8 maart 2021 heeft wethouder Wouter Catsburg samen met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, en partners MRA-Elektrisch, Total en ElaadNL het nieuwe laadplein op het Zinzendorfplein geopend. Vanaf nu kunnen hier maar liefst 40 elektrische auto’s tegelijkertijd laden. Met dit laadplein neemt het aantal openbare laadpunten in Zeist in één keer toe tot 256 stuks.

Zeist en MRA-Elektrisch zorgen voor laadplein elektrische auto's

Wethouder Wouter Catsburg opent het nieuwe laadplein bij Slot Zeist.

Wethouder Wouter Catsburg: ‘Mooi dat dit plein er nu is. De ambitie van de Nederlandse regering is dat in 2030 alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Ook in onze gemeente zien we het aantal elektrische auto’s toenemen. Dit betekent een toenemende behoefte aan openbare oplaadpunten. De komende jaren komen er in Zeist nog 75 openbare laadpunten bij. Het laadplein op het Zinzendorfplein is een eerste mooie stap’.

Uit onderzoek blijkt dat er in 2030 in totaal 420 openbare laadpunten nodig zijn in Zeist. De 40 parkeerplaatsen op het plein waarbij een laadpunt is geplaatst zijn niet exclusief gereserveerd voor elektrische auto’s zoals wel het geval is in de rest van Zeist. Ook andere auto’s mogen hier parkeren. Verzoek aan hen is om wel eerst de vrije plaatsen te benutten zonder laadpunt.

Laden als de zon schijnt
De nieuwe laadpalen maken gebruik van een nieuwe technologie: slim laden. Dit betekent dat als het aanbod van zonne- of windenergie groot is, de elektrische auto met maximaal vermogen wordt geladen. Op die manier benutten we de pieken in het aanbod van zonne- en windenergie beter.

Omgekeerd werkt het ook. Is het aanbod van zonne- of windenergie klein, dan wordt de elektrische auto juist met iets minder vermogen opgeladen. Dit gebeurt bij voorkeur als de auto lang genoeg aan de laadpaal staat om volledig op te laden, bijvoorbeeld ’s nachts. Heeft de elektrische rijder haast of wil hij om een andere reden van het slim laden afzien? Met een speciale app schakelt de elektrische rijder het slim laden voor de duur van de laadsessie uit. De auto wordt dan met standaard vermogen opgeladen.