Unieke demonstratie V2G laadsessie op gelijkstroom (DC) bij Santbergen

By 4 maart 2022Nieuws

Op vrijdagmiddag 4 maart 2022 openden wethouders Bart Heller en Annette Wolthers  van de gemeente Hilversum en gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland, samen met energiecoöperatie HET (Hilversumse Energie Transitie) en MRA-Elektrisch de eerste zonnestroom-laadpaal voor elektrische auto’s. De panelen liggen op het dak van Theater Santbergen. Uniek aan de laadpaal is het terugleveren van stroom in combinatie met DC-snelladen. Deze combinatie is nog nergens in gebruik voor auto’s in Nederland. Dit demonstratieproject is uniek in Nederland omdat het V2G laadsessies mogelijk maakt op basis van gelijkstroom (DC) op een publieke laadpaal. Een belangrijk voordeel van DC (gelijkstroom) is dat bij V2G de conversie in de auto zelf plaatsvindt, waarbij voertuigen eenvoudig geschikt worden gemaakt voor V2G laadsessies. Extra voordeel is dat er op deze manier al veel elektrische auto’s kunnen worden opgeladen.

MRA-Elektrisch heeft met de samenwerking van dit demonstratieproject gekeken naar een bredere innovatie en V2G strategie. Vehicle-to-grid (V2G) is het opslaan van elektriciteit in de elektrische auto zelf. Met het stimuleren van elektrische mobiliteit, willen we haast maken met de energietransitie en de CO2 uitstoot verminderen. Met het organiseren van grootschalige concessies, zoals deze, maken we impact en willen we voortdurend opschalen om nog meer impact te realiseren. We gaan zo naar een meer toekomstbestendig energiesysteem.

Omdat er een enorme druk op het elektriciteitsnetwerk is en een grote vraag naar duurzame energie, biedt V2G hiermee de oplossing, omdat de elektrische auto zo flexibel wordt ingezet als een ‘batterij op wielen’. Het laden en ontladen kan zo gestuurd worden, wat bij andere elektrische apparaten niet kan. We gaan met een grootschalige toepassing van V2G demonstraties kijken wat werkt en wat niet werkt. Zo kunnen we het systeem steeds meer optimaliseren.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, zegt hierover: “Met deze demonstratie zetten wij een ogenschijnlijk kleine stap in duurzaam vervoer, maar met wellicht grote gevolgen voor de energietransitie.”