Stappenplan elektrische
voertuigen voor ondernemers

Sta je op het punt om over te stappen op elektrische bestel- of vrachtwagens of heb je de eerste stap al gezet en wil je verder opschalen? Dit stappenplan helpt ondernemers bij het maken van de juiste keuzes. Of je nu een eerste scan doet of klaar bent voor uitbreiding, met deze 5 stappen krijg je inzicht in de belangrijkste factoren; van voertuigkeuze tot benodigde laadinfrastructuur en bijbehorende financiering. Zo maak je een goed onderbouwde beslissing en zet je een succesvolle volgende stap in de verduurzaming van je wagenpark.

Stap 1: Heb ik een elektrisch voertuig nodig?

Sinds 1 januari 2025 hebben de eerste 16 gemeenten een zero-emissiezone ingevoerd en zo’n 12 andere gemeenten en Schiphol volgen later.

Kom je regelmatig in een zero-emissiezone en heb je een elektrisch voertuig nodig? Check waar de zero-emissiezones zijn gepland: waar komen de zero-emissiezones.

JA

Doe de kentekencheck: Op weg naar ZES

NEE

Zoek contact met de logistiek makelaar van de gemeente waar je vaak komt om alternatieve mogelijkheden te bespreken: Persoonlijk advies – Op weg naar ZES

Dat wil ik eerst uitzoeken zodat ik de juiste keuze maak: Maak gratis gebruik van ‘doe het met data’. Dan weet je precies hoe vaak jouw bestelwagen in een zero-emissiezone komt en ontvang je nog veel meer informatie om de juiste beslissing te nemen: Doe het met data – Doehetzero.nl

Is je huidige voertuig aan vervanging toe en ben je benieuwd of de totale kosten voor een elektrisch voertuig lager uitpakken dan een diesel variant?

  • Vrachtwagens: Vergelijk vrachtwagens met vier verschillende aandrijvingen op basis van Total Cost of Ownership (TCO) én uitstoot: diesel, batterij-elektrisch (BEV), brandstofcel-elektrisch (FCEV) en waterstofverbrandingsmotor (H2ICE): TCO-vracht – Topsector Logistiek
  • Bestelwagens: Is elektrisch rijden voor u al interessant? Wat is het effect van de subsidieregeling op uw maandlasten? Voer het kenteken van uw huidige bestelauto in en vergelijk de maandlasten van een nieuwe diesel bestelbus met het huidige elektrische aanbod : TCO vergelijkingstool

Wist je dat in de meeste gevallen een elektrische bestelwagen goedkoper is voor de totale levensduur en dat dit in 2025 ook voor vrachtwagens zo zal zijn?

Stap 2: Welk voertuig is geschikt voor mijn bedrijf?

  • Maak inzichtelijk hoeveel kilometer je maximaal op een dag rijdt, hoeveel er gemiddeld per dag wordt gereden en hoe vaak dit in een Zero Emissie Zone is.
    Maak gratis gebruik van ‘doe het met data’, dan krijg je hier inzicht in: Doe het met data – Doehetzero.nl
  • Met de Online simulator elektrisch rijden zie je hoe groot de batterij moet zijn, waar je het beste kunt laden en met welke kosten je rekening moet houden: Online simulator elektrisch laden
  • Of ga naar de TCO vergelijkingstool. Hier kun je op basis van je kenteken je huidige bestelauto vergelijken met een elektrisch alternatief. De tool houdt o.a. rekening met de eigenschappen van je huidige voertuig, de dagelijkse reisafstand en de brandstofprijs. Je kunt hier ook meteen subsidie aanvragen.
  • Voor hulp en een uitgebreid advies op maat, kun je ook contact opnemen met een logistiek makelaar bij jou in de buurt.

Hoelang staat een voertuig gemiddeld per dag geparkeerd en is daar een laadpaal beschikbaar?
Dit bepaalt hoeveel energie je kan bijladen. Met een AC lader van 11kW laadt je ongeveer 11 kWh per uur op; met een DC lader gaat dat 5 keer (of meer) sneller.
Meer informatie over verschillende vormen van opladen: Opladen van een elektrische auto – EV Database

Ga op zoek naar een voertuig dat past bij jouw huidige werkzaamheden:

Tip: Ga in gesprek met je huidige dealer; deze heeft goed zicht op je behoefte en wat elektrisch allemaal mogelijk is.

Stap 3: Wat wordt mijn laadstrategie? Hoe en waar ga ik laden?

Met de overstap naar elektrisch rijden gaat het niet alleen om de keuze van het voertuig, minstens zo belangrijk is de keuze van de juiste laadstrategie. Met een slimme laadstrategie ben je goedkoper uit. Thuis of op depot laden is vaak het goedkoopst; maak hier gebruik van als dit kan.

Met de rekentool van de NAL kun je een inschatting maken van het piekvermogen als je je wagenpark elektrificeert. Je vult je gegevens in en krijgt binnen drie weken van je regionale netbeheerder terugkoppeling over de haalbaarheid van een aansluiting binnen de beschikbare netcapaciteit: Rekentool helpt ondernemers transport en logistiek bij voorbereiding op elektrificatie van hun wagenpark • ElaadNL

Vaak is er sprake van netcongestie en kan je niet zomaar een grotere aansluiting krijgen om te kunnen (snel)laden. Dit komt omdat het elektriciteitsnet de grote vraag niet aankan. In dat geval is er toch een aantal mogelijkheden om alsnog elektrische voertuigen te laden. Zo kun je met Slim Laden je laadvraag op de beschikbare netcapaciteit aanpassen. Hiermee voorkom je netverzwaringen, je bespaart kosten en duurzame energie wordt beter benut: Stichting-E-PACT-Kennisdocumenten-Elektrificatie-wagenpark-Slim-Laden_Full-version_februari-2022.pdf

Bekijk ook het handboek depotladen voor praktische tips: Handboeken Depotladen voor ondernemers – NKL Nederland

Naast thuis of op depot laden kan je gebruik maken van laadpalen onderweg. Deze kennen een andere (commerciële) prijsstelling. Het is daarom nuttig vooraf uit te zoeken en af te wegen of je bij een bepaalde aanbieder een abonnement wil afsluiten voor een gunstiger tarief per geladen kWh.

Laadpaal aanvragen:
Openbare laadpaal nodig in de MRA-Elektrisch regio? Vraag een laadpaal aan via MRA-E – Verzoek laadpaal indienen

Wil je samen met de buren laadinfrastructuur realiseren?
Zie ook het modelovereenkomst voor laden bij de buren: Modelovereenkomst Laadinfrastructuur laden bij derden | TVM verzekeringen

Tip: Wist je dat snelladen lang niet altijd nodig is om reguliere routes te kunnen rijden? Door de steeds groter en beter wordende accu’s in elektrische voertuigen neemt de range nog steeds toe.

Stap 4: Aandachtspunten aanschaf elektrisch voertuig

Naast de keuze van het voertuig en de laadpaal is voldoende capaciteit op de netaansluiting noodzakelijk. Voor laadpalen is de juiste netaansluiting nodig. Controleer daarvoor eerst of je huidige aansluiting voldoet voor het opladen van een elektrisch wagenpark: Hoe herken ik mijn elektriciteitsaansluiting? | ENGIE

Bekijk welke subsidies en fiscale voordelen beschikbaar zijn voor de aanschaf van een voertuig of laadinfrastructuur.

  • Ben je ondernemer en wil je op eigen of gehuurd terrein laadinfrastructuur aanleggen voor elektrische voertuigen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA).
  • Of ben je als ondernemer geïnteresseerd in het aanleggen van publiek toegankelijke locatie laadinfrastructuur voor zware elektrische voertuigen? De Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA) stelt bedrijven in staat om de uitrol van publiek toegankelijke laadlocaties te versnellen: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/subsidieregelingen-laadinfrastructuur-sprila-en-spula/sprila-aanschaf
  • Subsidie voor de aankoop van elektrische trucks. Deze is momenteel gesloten maar opent in september weer: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/aanzet

Groei stapsgewijs in en pas je operatie waar nodig aan met nieuwe handleidingen.

Wist je dat veel chauffeurs niet meer terug willen naar diesel nadat ze eenmaal elektrisch hebben gereden?

Stap 5: Uitbreiden van mijn wagenpark naar meer elektrische voertuigen

De meeste logistieke bedrijven in Nederland beschikken over voldoende netcapaciteit om hun wagenpark te elektrificeren. Vooral kleine wagenparken kunnen vaak nog laden binnen de bestaande aansluiting terwijl middelgrote en grote wagenparken – een relatief kleine groep – waarschijnlijk uitdagingen gaan ondervinden.

Kijk met behulp van de laadscantool of jouw huidige aansluiting voldoende is voor jouw elektrificatieplannen. Als de tool niet direct uitkomst biedt kan je, via de tool, de hulp inschakelen van MRA-Elektrisch.

Meer elektrische voertuigen vraagt om meer stroom om te laden. Maak inzichtelijk hoeveel voertuigen elektrisch worden en bepaal welke netaansluiting hiervoor nodig is. Voorkom dubbele uitbreidingen van de aansluiting.

Kom je er individueel niet uit, MRA-Elektrisch helpt bedrijventerreinen met de verkenning, ontwerp en realisatie van collectieve oplossingen gericht op laadinfrastructuur op bedrijventerreinen. Speelt netcongestie op je bedrijventerrein en zijn meerdere bedrijven op zoek naar een oplossing? Neem dan contact op met Abel Malschaert.

Tip: Als de eerste voertuigen al rondrijden of binnenkort gaan rondrijden doe je de eerste ervaringen op. Bekijk waar je tegenaan loopt en neem dit mee in jouw plannen voor de uitbreiding van het elektrische wagenpark.