Ubitricity gaat 730 publieke laadpalen beheren

By 5 juli 2023Nieuws

Ubitricity gaat 730 publieke laadpalen in regio Noordwest beheren. Dat is de uitkomst van de aanbesteding die MRA-Elektrisch december vorig jaar heeft gedaan. Vier marktpartijen dongen mee. Ubitricity kon zich onderscheiden met een goede prijskwaliteitsverhouding.

De aanbesteding was nodig omdat de huidige concessie voor de 730 laadpalen (die nu door TotalEnergies worden beheerd) in juli 2023 afloopt. De nieuwe concessie loopt tot juli 2029. In de aanbesteding is ook een optie voor 225 laadpalen meegenomen waarvan de concessie op 31 december 2024 afloopt. Die komen er mogelijk nog bij.

Groeiende markt
Met de nieuwe concessie zorgt MRA-E ervoor dat het laden op straat in regio Noordwest betrouwbaar en comfortabel blijft. Omdat er Europees werd aanbesteed konden ook buitenlandse marktpartijen meedingen. Laadpaalexploitant Ubitricity, die de aanbesteding won, is een dochteronderneming van Shell, gevestigd in Berlijn. “MRA-E is blij met de marktuitbreiding”, zegt projectmanager laadinfrastructuur Pieter Looijestijn, “want het elektrisch rijden groeit steeds sneller. Een verbreding van de markt is gezond en uiteindelijk profiteert de elektrische rijder hiervan.”

Meer informatie en service voor e-rijders
Met het oog op meer informatie en service voor e-rijders was er in de aanbesteding veel aandacht voor data-uitwisseling. Om e-rijders beter te kunnen bedienen, moeten MRA-E en gemeenten toegang krijgen tot de laadpaaldata van Ubitricity. Het gaat om vijf verschillende databronnen. Zo willen e-rijders niet alleen weten waar de laadpalen staan en wat het laden daar kost, maar bijvoorbeeld ook welke laadpalen vanwege onderhoud even buiten gebruik zijn en wanneer de dienstverlening wordt hervat. Ook moet inzichtelijk zijn welke laadpalen veel worden gebruikt, zodat daar tijdig laadpalen kunnen worden bijgeplaatst. Looijestijn: “In de nieuwe overeenkomst hebben we heldere afspraken gemaakt hoe Ubitricity de data beschikbaar gaat stellen. Te beginnen met een dashboard dat gemeenten toont waar in hun laadnetwerk onderhoud wordt gepleegd. Samen met Ubitricity zetten we er stevig op in de informatievoorziening en service voor de e-rijder te verbeteren.”