Elektrische rijder

Als (toekomstig) elektrisch rijder is een het laden van uw (bedrijfs)auto van groot belang. De accu van een elektrische auto wordt via laadpalen opgeladen. Het opladen van een elektrische auto is eenvoudig, veilig en kan bovendien erg snel. Hoe snel je kunt laden en hoe ver je na een bepaalde tijd kan rijden hangt sterk af van het soort auto en het gekozen laadsysteem.

De meeste elektrische auto’s zijn met een laadkabel aan een normaal stopcontact op te laden, maar dan heb je wel geduld nodig. De snellere optie is om een oplaadpaal te laten installeren – bijvoorbeeld in de garage of eigen oprijpad – zodat je thuis altijd snel en makkelijk kunt opladen.

Onderweg laden

Om op straat te laden heeft u een laadabonnement bij een provider nodig. De laadpas (of app op je mobiele telefoon) zorgt ervoor dat je je kunt identificeren bij een laadpaal. De betaling van jouw laadsessies verloopt via de provider. De kosten voor het laden worden bepaald door de provider.

Op straat staan publieke laadpalen. Ook bij bedrijventerreinen en in (betaalde) parkeergarages zijn er bij parkeerplaatsen laadpalen te vinden. Deze staan aangegeven met borden en zijn gereserveerd voor elektrische auto’s. Laden gaat eenvoudig door de laadpas voor de kaartlezer van de laadpaal te houden en de instructies op het scherm te volgen.

Op straat, op het werk of thuis zijn vaak laders met een standaard laadsnelheid te vinden. Maar er zijn ook snelladers. Bijvoorbeeld langs de snelwegen waar het prettig is om snel te laden, maar bijvoorbeeld ook op taxistandplaatsen of op overlaadstations van vracht naar elektrische bestelwagens.

Waar kan ik laden?

Er zijn verschillende digitale kaarten en apps voor op de mobiele telefoon. Deze techniek wordt steeds verder ontwikkeld.

Oplaadpalen

Oplaadpunten (ook internationaal) 

Hierop is ook te zien welke laadpalen vrij, in gebruik of tijdelijk buiten gebruik zijn.

 

Publieke laadpaal aanvragen

Is er geen publiek laadpaal in de directe omgeving van uw woon- of werkadres, dan is het vaak mogelijk om in de buurt een laadpaal aan te vragen.

U kunt dit doen via uw gemeente, of via MRA-E middels deze link.

Er zijn bij de aanvraag en plaatsing geen kosten aan verbonden. Er zijn wel een aantal stappen die moeten worden gezet om op straat een laadpaal te mogen plaatsen en aan te sluiten op het hoofdnet en partijen die de laadpaal gaat beheren.

Route aanvragen en plaatsing laadpaal

  1. Indienen aanvraag
  2. Eerste check van de aanvraag
  3. Bepalen van de optimale locatie van de laadpaal
  4. Aanpassing verkeersbesluit en vergunning gemeente
  5. Plaatsing van de laadpaal en aansluiten aan het hoofdnet
  6. Laadpaal is gereed voor gebruik

Infographic aanvragen laadpaal

Meestal duurt het proces van aanvraag tot plaatsing ongeveer 3 t/m 6 maanden. MRA-E, netwerkbeheerders, gemeenten en andere betrokken partijen werken eraan om ervoor te zorgen dat het proces van aanvragen en plaatsen van laadpalen te optimaliseren.

Laden in het buitenland

Ook in het buitenland is het mogelijk om met bepaalde laadpassen van Nederlandse providers – waaronder die van EV-Box en The New Motion – om ook in België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland elektrisch te laden.

Meer informatie en Europese laadkaart

Oplaadpunten (ook internationaal)

Toonaangevend netwerk van laadpalen
Het Nederlandse netwerk van laadstations voor elektrisch vervoer is één van de uitgebreidste en toonaangevend in de wereld. Vanuit Azië en andere Europese landen wordt MRA-E gevraagd om presentaties te geven en kennis te delen hoe de opzet is geweest en uitrol verloopt.

MRA-Elektrisch (MRA-E) is een project waarin de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht met 80 gemeenten samenwerken om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van oplaadpunten te realiseren.

AGENDA
• 15 JULI – LOREM IPSUM LOREM IPSUM LOREM IPSUM
• 30 JULI – LOREM IPSUM LOREM IPSUM LOREM IPSUM

LAADPAS / ABONNEMENTEN

• Nuon
• GreenFlux
• The New Motion
• EvBox