Elektrische rijder

 

Als (toekomstig) elektrisch rijder is een het laden van uw (bedrijfs-) auto van groot belang. De accu van een elektrische auto wordt via laadpalen opgeladen. Het opladen van een elektrische auto is eenvoudig, veilig en kan bovendien erg snel. Hoe snel je kunt laden en hoe ver je na een bepaalde tijd kan rijden hangt sterk af van het soort auto en het gekozen laadsysteem.

De meeste elektrische auto’s zijn met een laadkabel aan een normaal stopcontact op te laden, maar dan heb je wel geduld nodig. De snellere optie is om een oplaadpaal te laten installeren – bijvoorbeeld in de garage of eigen oprijpad – zodat je thuis altijd snel en makkelijk kunt opladen.

Onderweg laden
Om op straat te laden heeft u een laadabonnement bij een provider nodig. De laadpas (of app op je mobiele telefoon) zorgt ervoor dat je je kunt identificeren bij een laadpaal. De betaling van jouw laadsessies verloopt via de provider. De kosten voor het laden worden bepaald door de provider.

Op straat staan publieke laadpalen. Ook bij bedrijventerreinen en in (betaalde) parkeergarages zijn er bij parkeerplaatsen laadpalen te vinden. Deze staan aangegeven met borden en zijn gereserveerd voor elektrische auto’s. Laden gaat eenvoudig door de laadpas voor de kaartlezer van de laadpaal te houden en de instructies op het scherm te volgen.

Op straat, op het werk of thuis zijn vaak laders met een standaard laadsnelheid te vinden. Maar er zijn ook snelladers. Bijvoorbeeld langs de snelwegen waar het prettig is om snel te laden, maar bijvoorbeeld ook op taxistandplaatsen of op overlaadstations van vracht naar elektrische bestelwagens.

Waar kan ik laden?
Er zijn verschillende digitale kaarten en apps voor op de mobiele telefoon. Deze techniek wordt steeds verder ontwikkeld.
Laadkaart MRA-E
Overzicht met laadpalen die zijn geplaatst en in voorbereiding zijn.
Oplaadpalen Benelux
Laadpalen in Nederland, België en Luxemburg.
Oplaadpunten Europa
Hierop is ook te zien welke laadpalen vrij, in gebruik of tijdelijk buiten gebruik zijn.


Aanvragen publieke laadpaal

Is er geen publiek laadpaal in de directe omgeving van uw woon- of werkadres, dan is het vaak mogelijk om in de buurt een laadpaal aan te vragen. U kunt dit doen via uw gemeente, maar ook direct via de aanvraagpagina van MRA-E.

Er zijn bij de aanvraag en plaatsing geen kosten aan verbonden. Er zijn wel een aantal stappen die moeten worden gezet om op straat een laadpaal te mogen plaatsen en aan te sluiten op het hoofdnet en partijen die de laadpaal gaat beheren.

Route aanvragen en plaatsing publieke laadpaal

  1. Indienen aanvraag
  2. Eerste check van de aanvraag
  3. Bepalen van de optimale locatie van de laadpaal
  4. Aanpassing verkeersbesluit en vergunning gemeente
  5. Plaatsing van de laadpaal en aansluiten aan het hoofdnet
  6. Laadpaal is gereed voor gebruik

Infographic aanvragen laadpaal